Rudele victimelor germane ale avionului Malaysia Airlines prăbuşit în Ucraina intenţionează să dea în judecată Kievul la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, deoarece nu a interzis zborurile civile deasupra unei zone de război, relatează AFP, citat de Mediafax.

Zborul MH17, având la bord 298 de persoane, s-a prăbuşit pe 17 iulie în estul Ucrainei. Toate persoanele aflate la bord au murit. Kievul şi insurgenţii proruşi se acuză de doborârea avionului de pasageri.

"Fiecare ţară este responsabilă de securitatea spaţiului său aerian", a explicat Elmar Giemulla, avocatul a trei familii germane care au pierdut rude în incident.

"Lăsând spaţiul aerian deschis zborurilor civile, statul ucrainean trebuia să le garanteze securitatea. Dacă acest lucru era imposibil, spaţiul aerian trebuia închis", a adăugat avocatul, precizând că va depune o plângere la CEDO în octombrie, prin care va acuza Ucraina de omor din neglijenţă şi va cere daune de un milion de euro pentru fiecare dintre cele 298 de victime.

Avocatul a subliniat că, în stadiul actual al investigaţiei, Rusia nu poate fi acuzată, dar nu a exclus o acţiune judiciară împotriva Moscovei în viitor.