Ministrul australian de externe a declarat duminica ca nu a existat un consens privind o interdictie de participare a presedintelui rus Vladimir Putin la viitorul summit G20 al sefilor de stat si de guvern de la Brisbane si ca exista o opinie larg impartasita ca liderul de la Kremlin trebuie sa vina la reuniune pentru a fi martorul indignarii generale fata de situatia din Ucraina, relateaza agentia germana DPA, citata de Agerpres.

"Am realizat sondaje si tarile sunt determinate sa se asigure ca G20 ramane principalul forum economic pentru chestiuni globale si exista opinia ca presedintele Putin trebuie sa vina si sa infrunte condamnarea internationala pentru comportamentul sau fata de Ucraina", a declarat ministrul de externe Julie Bishop pentru postul de radio ABC.

"Australia este gazda dar nu avem dreptul de a revoca invitatiile care au fost trimise. Ar trebui sa existe un consens in acest sens in cadrul G20, dar nu este cazul", a spus ea.

Comentariile lui Bishop au loc la o zi dupa ce o delegatie rusa s-a alaturat reuniunii de doua zile a ministrilor de finante din tarile cele mai puternic industrializate de la Cairns.

Joe Hockey, presedintele reuniunii - cea de a treia dintr-o serie de patru inainte de summitul G20 al sefilor de stat si de guvern de la 15-16 noiembrie - a declarat ca grupul va tine usa deschisa pentru Moscova "pentru a aborda unele dintre tensiunile geopolitice care implica Rusia".

Luna trecuta, Julie Bishop a facut lobby pe langa liderii G20 pentru a-i retrage invitatia de participare lui Vladimir Putin la summitul de la Brisbane din cauza actiunilor Rusiei in Ucraina.

Canberra a condamnat in special doborarea unui avion de pasageri de catre rebelii prorusi in Ucraina, noteaza DPA. Printre cele 298 de morti se aflau si cateva zeci de australieni.