O uzina de armament controlata de rebelii pro-rusi, situata in apropiere de fieful separatist din Donetsk (estul Ucrainei), a explodat sambata, dupa un tir de artilerie, la cateva ore dupa semnarea unui memorandum intre rebeli si guvernul ucrainean, relateaza AFP.

Potrivit primariei din Donetsk, fabrica de explozibili numarul 47, situata la periferia de nord-vest a orasului, a fost lovita prima data de un tir de artilerie in cursul diminetii.

Ivan Prikhodko, vicepresedinte al consiliului din cartierul Vorochilovski, unde este situata fabrica, a precizat pentru postul de televiziune 112 Ukrayina ca "materialele explozibile depozitate in uzina au provocat apoi o a doua explozie".

El a adaugat ca depozitul principal, in care se afla 2,5 tone de explozibili, n-a fost, din fericire, atins, ca pagubele provocate uzinei sunt "destul de importante", dar ca explozia nu s-a soldat cu victime.

Aceasta uzina, datand din perioada sovietica, apartine conglomeratului ucrainean de stat Ukroboronprom.

Potrivit AFP, la ora locala 11.30, corespondentii sai au asistat, de departe, la o serie de explozii foarte puternice, care au degajat un imens nor de fum alb deasupra uzinei. Aceasta este situata in sectorul controlat de rebeli, la circa 12 kilometri de aeroportul din Donetsk, aflat sub controlul armatei ucrainene.

Primaria din Donetsk a dat asigurari, intr-un comunicat, ca nivelul de radiatii sau de poluare din aer nu a fost afectat de deflagratie.

Exploziile au survenit la cateva ore dupa incheierea unui memorandum intre guvernul ucrainean, Rusia, separatistii pro-rusi si OSCE, in scopul consolidarii armistitiului incheiat la 5 septembrie. Acest memorandum prevede crearea unei zone tampon de 30 de kilometri de o parte si de alta a liniei de front.