Gordon Brown a parasit Downing Street in 2010 cu un record de nepopularitate. Considerat decisiv in ultimele ore ale campaniei de respingere a independentei Scotiei, fostul premier laburist apare acum ca un salvator al natiunii, scrie AFP.

Scena a avut loc miercuri intr-un miting politic la Glasgow, cu o zi inainte de referendumul istoric care urma sa decida viitorul Scotiei.

In costum negru si camasa alba, Gordon Brown, care s-a nascut in acest oras, urca la tribuna si ia cuvantul, intr-un discurs liber.

In fata a mii de oameni care agitau pancarte pe care scria "Votati nu, de dragul Scotiei", fostul premier, uneori cu vocea in lacrimi, a sustinut un discurs incarcat de emotie pentru a apara integritatea Marii Britanii.

Politicianul, reputat pentru asprimea sa, s-a adresat "nehotaratilor, celor care ezita, celor care nu sunt siguri" pentru a le explica ca unirea natiunilor care formeaza Marea Britanie este de prefarat unui ansamblu de politici eteroclite.

"Lasati-ma sa va amintesc ce am realizat impreuna. Impreuna am luptat in doua razboaie mondiale. Si nu exista niciun cimitir in Europa unde sa nu se odihneasca, unii langa altii, scotieni, englezi, galezi si irlandezi".

Discursul sau este preluat in cascada de canalele de informatii. "Cel mai bun discurs al campaniei", scrie Daily Mail, in timp ce Financial Times evoca "renasterea unui om politic".

Brusca popularitate a lui Gordon Brown are de ce sa surprinda.

Provenit dintr-o familie modesta, devine deputat in 1983. La Westminster, se intalneste cu Tony Blair, "fratele-dusman" cu care modernizeaza vechiul partid laburist pentru a-l transforma intr-o formidabila masina de razboi electoral, inainte ca rivalitatea sa invenineze relatiile lor.

Ajunge la Downing Street in 2007. In criza economica din toamna lui 2008, lanseaza un ambitios program de salvare a bancilor, salutat in strainatate, dar criticat aspru de sindicate si de opozitie.

Flash Gordon

Popularitatea sa se prabuseste iar campania legislativa din 2010 confirma lipsa de inspiratie in fata camerelor de luat vederi, mai ales in fata mai tinerilor sai rivali David Cameron si Nick Clegg.

Alungat dupa 13 ani de putere laburista, Gordon Brown se retrage in Scotia sa unde duce o existenta discreta, se ocupa de proiecte caritative, in timp ce isi pastreaza mandatul de deputat.

Pana la discursul rasunator din dezbaterea pentru referendum.

Gordon Brown, noteaza site-ul specializat The Conversation, a devenit "figura centrala a taberei Nu, reusind sa injecteze pasiune, energie si argumente noi intr-o campanie care, inainte de interventia sa, ducea lipsa de aceste lucruri".

Iar partizanii independentei se temeau chiar de Gordon Brown.

"David Cameron, Ed Milband (seful opozitiei) si Nick Clegg (liderul partidului liberal-democrat) pot sa vina in Scotia, nu ne deranjeaza. Sunt atat de nepopulari incat vor intari sansele unui Da. Venirea lui Gordon Brown ne deranjeaza cel mai mult. Oamenii il respecta aici", sublinia Gary Cocker, membru al Partidului National Scotian (SNP).

Pe Twitter, unii oameni notau ca, intervenind in campanie, Gordon Brown, comparat cu super-eroul "Flash Gordon", a contribuit, poate, la salvarea Marii Britanii, dar cu siguranta a salvat capul fostului sau rival David Cameron.

"David Cameron ar trebui sa-i multumeasca lui Gordon Brown pentru a salvat uniunea", scria Edward Adoo, artist si consultant muzical din Londra.

"Gordon Brown are brusc aerul unui om politic plin de viitor, in conditiile in care cariera sa parea lasata in urma", scrie Financial Times. "Un viitor prim ministru al Scotiei?".