Premierul britanic David Cameron a declarat vineri ca problema independentei Scotiei a fost rezolvata “pentru o generatie” si ca referendumul istoric deschide calea catre un acord constitutional pentru toata Marea Britanie, inclusiv Anglia, urmand ca pana in luna ianuarie sa se publice proiecte de lege care ofera Scotiei mai multe puteri, scrie Reuters.

David Cameron, despre rezultatul referendumuluiFoto: Captura YouTube

“Dezbaterea a fost rezolvata pentru o generatie. Nu mai pot fi dispute, reluari, am auzit vointa poporului scotian”, a declarat Cameron in fata resedintei sale din Londra de la Downing Street nr. 10.

“Asa cum Scotia va vota separat in parlamentul scotian pe problemele de taxe, cheltuieli si ajutoare sociale, si Angla, precum si Tara Galilor si Irlanda de Nord ar trebui sa poata vota separat pe aceste chestiuni. Toate acestea trebuie sa se intample, in tandem si in acelasi ritm cu acordul pentru Scotia”, a spus el.

Cameron, liderul partidului conservator, care ar fi riscat pierderea postului de premier in cazul unei independente a Scotiei, a promis sa ofere Scotiei, care deja are propriul parlament, puteri pentru taxe si cheltuieli.

Liderii britanici ai celorlalte doua mari partide - laburist si liberal-democrat - au facut aceeasi promisiune.