Armata ucraineana a afirmat joi ca Rusia a masat circa 4.000 de soldati stationati in Crimeea, peninsula anexata in martie de Rusia, de-a lungul celor o suta de km de "granita administrativa" cu Ucraina, scrie AFP.

"Potrivit informatiilor noastre, aproape toate unitatile militare rusesti stationate in partea de nord a Crimeii ocupate, circa 4.000 de soldati, au fost masati la granita administrativa cu Ucraina, cu echipamente si munitii", a declarat purtatorul de cuvant al armatei, Andrii Lysenko.

"Aceste unitati sunt organizate in mici grupuri tactice" de-a lungul frontierei, a adaugat acesta.

Aceste declaratii vin la doua zile dupa ce ministrul rus al Apararii Serghei Shoigu a anuntat o intarire a dispozitivului militar al Rusiei in Crimeea, "in mare parte din cauza extinderii districtului militar (din sudul Rusiei) dupa integrarea Crimeii".

Ministrul a evocat si agravarea situatiei din Ucraina si cresterea numarului fortelor externe in apropiere de granita ruseasca, facand referire la exercitiile militare care implica 15 tari, printre care si Statele Unite, si care au inceput luni in vestul Ucrainei.

Ministerul ucrainean al Afacerilor Externe si-a exprimat via "preocupare" in urma acestei declaratii, acuzand Rusia ca incearca sa "destabilizeze situatia din intreaga regiune".

Potrivit NATO, o mie de soldati rusi se afla in continuare in estul Ucrainei in timp ce alti 20.000 raman masati de-a lungul granitei ruso-ucrainene.