Reprezentantul special al presedintelui francez pe langa Rusia, Jean-Pierre Chevenement, a pledat joi pentru ridicarea neconditionata a sanctiunilor europene impotriva Moscovei, scrie AFP.

"Pentru noi, sanctiunile trebuie ridicate in momentul in care doua conditii sunt indeplinite: mentinerea incetarii focului si o aplicare stricta a acordurilor de la Minsk", a declarat, la Moscova, Chevenement, reiterand pozitia Frantei.

"Sanctiunile si contra-sanctiunile sunt un proces de represalii din care toata lumea vrea sa iasa. (...) Ele sunt daunatoare pentru cele doua tabere", a precizat senatorul de Belfort.

"Exporturile franceze in Rusia reprezinta jumatate de punct din PIB. Este o miza pe care nu o putem ignora", a reamintit Chevenement, care s-a exprimat in numele Frantei.

Rusia a decretat un "embargou total" asupra importurilor de produse alimentare din Uniunea Europeana ca raspuns la mai multe valuri succesive de sanctiuni adoptate impotriva sa de Occidentali.

Chevenement, care s-a intalnit in timpul vizitei in Rusia cu directori de intreprinderi franceze si rusesti, dar si cu oficiali politici precum presedintele Parlamentului rus Serghei Nariskin, a afirmat ca nu a evocat chestiunea navelor de razboi Mistrals.

"Parerea mea ramane ca aceste contracte au fost semnate si trebuie executate. Franta este o tara suverana", a sustinut senatorul.

"Franta este partizana unei rezolvari politice si pasice a situatiei actuale, care a rezultat din neintelegerile acumulate de-a lungul timpului si care au condus la aceasta criza ucraineana pe care nimeni nu o voia la inceput", a continuat Chevenement.

"Orice alt drum in afara compromisului ar fi pagubos pentru toate partile. (...) Trebuie sa reluam controlul politic asupra situatiei. Nu trebuie ascultati promotorii razboiului", a adaugat acesta.

Moscova si-a exprimat miercuri sustinerea pentru solutiile politice propuse de presedintele ucrainean Petro Poroshenko in incercarea de a ajunge la pace cu rebelii pro-rusi din estul Ucrainei, unde domneste un armistitiu precar.