Planul de presedintelui Barack Obama pentru a-i inarma pe rebelii sirieni a primit miercuri o prima unda verde din partea Congresului american. Camera Reprezentantilor a votat in favoarea unui plan de ajutor pentru rebelii sirieni moderati care mai trebuie aprobat de Senat, prima parte a strategiei lui Barack Obama impotriva grupului Statul Islamic, scrie AFP.

Masura a fost adoptata sub forma unui amendament la o lege a finantelor, cu 273 de voturi la 156. Multi parlamentari, atat democrati cat si republicani, au votat impotriva, un semn ca Congresul este departe de a fi unit in spatele presedintelui american in razboiul contra jihadistilor. Legea finantelor astfel amendata urmeaza a fie supusa la vot in cursul zilei de joi, iar Senatul se va pronunta pana la sfarsitul saptamanii.

Planul aprobat de Camera nu da mana libera Pentagonului sa ii echipeze si sa ii antreneze pe rebelii sirieni. El impune administratiei Obama sa prezinte Congresului la fiecare 90 de zile un raport asupra aplicarii sale, a numarului de combatanti instruiti, a selectiei grupurilor siriene beneficiare de ajutor si a utilizarii armelor si echipamentelor furnizate. El nu include fonduri suplimentare pentru finantarea operatiunii. Si clarifica faptul ca nu constituie sub nicio forma autorizarea desfasurarii unor soldati in conflict.

Presedintele american a salutat "un important pas inainte", pentru a raspunde la "amenintarea grupului terorist cunoscut sub numele de stat islamic". Obama a reafirmat cu fermitate ca trupele americane din Irak nu vor participa misiuni de lupta impotriva jihadistilor.