Un grup de deputati rusi au propus limitarea la 20% a cotei pe care o pot detine strainii in companiile de media, in incercarea de a limita influentele externe si de a apara "suveranitatea informatiei" in Rusia, potrivit unui proiect de lege, scrie Agerpres.

O astfel de lege este de natura sa consolideze controlul exercitat de presedintele Vladimir Putin asupra media, care in cea mai mare parte s-a raliat politicilor Kremlinului cu privire la Ucraina. Guvernul presedintelui Putin a evocat deschis un "razboi informational" in care Moscova este atacata cu stiri din Occident privind arme sau soldati rusi care intaresc randurile rebelilor din estul ucrainean.

"Legea propusa va stabili structura proprietatii in mass-media", a spus Serghei Jelezniak, deputat al Rusiei Unite, partidul loial presedintelui Putin. Ea vizeaza "in primul rand sa garanteze suveranitatea informationala a Rusiei si sa scada influenta externa asupra evenimentelor din tara, care constituie un razboi informational lansat impotriva tarii noastre", a explicat deputatul.

Proiectul de lege a fost introdus de deputati din Partidul Comunist, din Rusia Justa si din Partidul Liberal-Democrat (nationalist). Daca va fi adoptata, legea va intra in vigoare la 1 ianuarie 2016, dar termenul pana la care structura proprietatii va putea fi adaptata noilor reglementari va fi 1 februarie 2017. Pentru a fi adoptat, proiectul trebuie sa treaca in Duma de stat (camera inferioara), apoi in Consiliul Federatiei (Senat) si, in fine, trebuie promulgata de Putin.

Sectorul media din Rusia a atras companii ca Axel Springer (Germania) si Hearst Media (SUA), care au investit pe piata revistelor, dar firmele straine sunt doar in mica masura prezente in sectorul televiziunii, cea mai importanta sursa de stiri a rusilor.

Anastasia Obuhova, analista de media la VTB Capital Research, a precizat ca strainii detin in general cote foarte mici din sectorul media al Rusiei si ca sunt foarte putine companii straine care au o cota mai mare de 20%.

Reprezentanti ai media sustin ca Putin este pe cale de a-si intari controlul asupra media tiparite si online.