Flota rusa de la Marea Neagra va primi un submarin militar invizibil pe radare, anunta Comandamentul districtului sudic din Rusia, citat de RIA Novosti, transmite Mediafax.

Submarinul militar Novorosisk, primul din clasa Varsavianka, este stationat in prezent intr-un santier naval din Sankt-Petersburg, urmand sa fie trimis in Marea Neagra dupa finalizarea testelor.

Ministerul rus al Apararii a comandat sase submarine din clasa Varsavianka, invizibile pe radare si supranumite "gauri negre in ocean" de catre Fortele Navale americane, pentru ca sunt aproape nedetectabile.

Lucrarile pentru construirea submarinului Novorosisk au inceput in august 2010. Moscova a anuntat in august ca Flota rusa de la Marea Neagra va primi cel putin 11 nave militare suplimentare, inclusiv doua fregate si doua submarine, inainte de sfarsitul acestui an.

Doua submarine cu propulsie hibrida - diesel/electric - de tip 636.3, Novorosisk si Rostov-pe-Don, se vor alatura Flotei de la Marea Neagra, declara amiralul Viktor Sirkov. Cele doua submarine au capacitatea de a naviga in ape cu adancime relativ redusa si sunt destinate misiunilor antinava. Submarinele militare vor avea echipaje de cate 52 de membri, viteza de croaziera de 20 de noduri (37 km/h), o autonomie de 750 de kilometri si de 45 de zile.

Tot pana la sfarsitul acestui an, Flota rusa de la Marea Neagra va primi si o nava antisabotaj, sase nave de interventie si doua noi fregate.