Punerea sub acuzare pentru spalare de bani a miliardarului rus Vladimir Evtusenkov, presedintele consiliului de administratie a holdingului AFK Sistema, a provocat in Rusia temeri legate de un proces "Iukos-bis", analistii denuntand o noua vanatoare impotriva unor puternici oligarhi, scrie AFP.

Comitetul de ancheta rus a creat surpriza marti, anuntand seara, tarziu, ca Evtusenkov, al 15-lea cel mai bogat om din Rusia, cu o avere estimata la 9 miliarde de dolari de revista Forbes, este anchetat pentru spalare de banii, fiind arestat la domiciliu.

Anchetatorii "au suficiente motive sa creada ca Evtusenkov este implicat intr-un dosar de spalare de bani", a afirmat comitetul de ancheta, acuzatii calificate imediat drept "fara fundament" de catre holding.

In centrul anchetei care il vizeaza pe Evtusenkov, 65 de ani, se afla acuzatiile legate de privatizarea, la inceputul anilor 2000, a grupului petrolier Bashneft, una dintre principalele societati ale AFK Sistema.

"Toate astea seamna cu un 'Iukos-bis'", crede Alexandr Shohin, presedintele Uniunii ruse a industriasilor si antreprenorilor, citat de cotidianul Vedomosti.

"Este limpede ca cineva vrea sa preia Vladimir Evtusenkov si ca este cineva apropiat de Kremlin", spune si Anvar Amirov, analist pentru consilierii in politici publice europene (EPPA).

"Schema este aceeasi ca la Iukos", care era cea mai mare companie petroliera ruseasca inainte de a fi dezmembrata in urma arestarii, in 2003, a patronului sau Mihail Hodorkovski pentru "deturnare si spalare de bani", a declarat acesta.

Hodorkovski, care a fost cel mai bogat om din Rusia, a petrecut zece ani in inchisoare in urma a doua procese pe care le-a denuntat ca fiind politice, inainte de a fi eliberat in 2013.

Intr-un interviu publicat miercuri de Vedomosti, Hodorkovski l-a acuzat pe Igor Secin, directorul numarului unu in petrol Rosneft - care a absorbit Iukos - ca se afla in spatele anchetei care il vizeaza pe Evtusenkov.

Fostul oligarh afirma ca intregul dosar impotriva lui Vladimir Evtusenkov este bazat pe "rapacitatea" lui Secin - considerat un apropiat al Kremlinului - care doreste sa controleze grupul petrolier Bashneft, detinut in proportie de 89% de AFK Sistema.

"Dl. Secin voia sa cumpere Bashneft de la AFK Sistema la un anumit pret (...), dar dl. Evtusenkov a refuzat sa coopereze", a comentat pentru AFP analistul Stanislav Belkovski, de la Institutul de strategie nationala, care a adaugat ca miliardarul ar putea fi eliberat daca accepta un "compromis" cu Rosneft.

Purtatorul de cuvant al Rosneft, Mihail Leontiev, a calificat acuzatiile drept "delir".

Actiunile AFK Sistema au cazut pe bursa din Moscova cu peste 20%, miercuri, in conditiile in care actiunile listate la Londra cadeau cu 35,70% la ora 09,45 GMT. Agentiile rusesti estimatu ca pierderile totale ale holdingului ar putea atinge miercuri 5,5 miliarde de dolari.

Arestat la locuinta sa de tara din Jukovka, in apropiere de Moscova, lui Vladimir Evtusenkov i-a fost montata o bratara electronica si nu are dreptul sa comunice decat cu membrii familiei, avocatii si anchetatorii.

"Arestarea la domiciliu a unui om de afaceri de acest nivel este fara precedent", a declarat pentru AFP economistul rus Serghei Guriev, profesor la Scoala de Stiinte Politice din Paris.

"Autoritatile ruse au facut multe eforturi pentru a explica ca acest lucru nu poate ameninta decat oamenii care actioneaza asemeni lui Hodorkovski (...). Dar acum investitorii nu mai inteleg deloc regulile jocului", a subliniat Guriev.