Papa Francisc risca sa fie asasinat de catre extremistii Statului Islamic, a fost avertizat Vaticanul, inaintea primei vizite a Suveranului Pontif intr-o tara majoritar musulmana, care va avea loc la sfarsitul acestei saptamani, scrie publicatia Telegraph in editia online.

La cei 77 de ani ai sai, Papa Francisc se pregateste sa mearga duminica Albania, intr-o vizita de o zi, iar ambasadorul Irakului la Vatican a declarat ca exista informatii credibile privind amenintari la viata Sfantului Parinte, mai scrie sursa citata.

Ambasadorul a mai spus ca Papa Francisc ar putea fi tinta unei incercari de asasinat si in noiembrie, cand urmeaza sa viziteze Turcia. Jihadistii din ISIL s-au laudat in ultimele saptamani ca vor sa isi extinda califatul pana la Roma, inima crestinatatii occidentale si ca planuiesc sa isi inalte steagul lor negru pe Catedrala Sfantul Petru. Habeeb Al Sadr mai spune ca sunt, de asemenea, amenintari ¬specifice¬ la adresa Papei care a vorbit recent in favoarea SUA si a aliatilor sai care vor sa opreasca extinderea extremistilor ISIL in Siria si Irak.

"Ce a spus autodeclaratul Stat Islamic e clar: vor sa-l ucida pe Papa. Amenintarile la adesa Papei sunt credibile¬ a spus marti ambasadorul pentru publicatia italiana La Natione. ¬Cred ca vor incerca sa il omoare in timpul uneia dintre calatoriile sale peste hotare sau chiar in Roma. Sunt membri ai ISIL care nu sunt arabi, ci canadieni, americani, francezi, britanici sau italieni. ISIL ii poate angaja pe oricare dintre acestia sa comita un atac terrorist in Europa", a mai spus Habeeb al Sadr.

Federico Lombardi, purtatorul de cuvant al Sfantului Scaun, a respins in totalitate ideea ca ar exista vreo "amenintare sau preocupare speciala" referitoare la un ipotetic atac jihadist contra Papei, scrie agentia EFE citata de Agerpres.

Lombardi a mai respins aceste ingrijorari la adresa securitatii Papei si la sfarsitul lunii august.

Vizita Papei Francisc de duminica din Albania este a patra calatorie in strainatate a Suveranului Pontif, dar prima in Europa. Va avea loc numai in capitala Albaniei, unde Papa va rosti sase discursuri in italiana. La Tirana, Papa Francisc va avea convorbiri cu presedintele albanez, Bujar Nishani, va oficia mai multe slujbe, va lua parte la o intalnire ecumenica si va vizita un centru pentru copii cu dizabilitati.