Promisiunea NATO de a furniza arme Kievului risca sa constituie o ingerinta in afacerile interne ale Ucrainei si o complicitate la crime de razboi, a declarat marti presedintele Dumei de stat (Camera inferioara a Parlamentului rus), Serghei Nariskin. "Summitul recent al NATO nu a facut decat sa agraveze situatia. Aflam din diferite surse ca livrari de arme au fost promise regimului de la Kiev de unele state membre ale acestui bloc, ceea ce risca sa constituie o ingerinta in afacerile interne ale Ucrainei", a afirmat Nariskin, in deschiderea sesiunii de toamna a Dumei de stat, anunta Mediafax, citand RIA Novosti.

"As spune chiar mai mult, este vorba despre o complicitate la crimele de razboi comise in aceasta tara", a adaugat presedintele Camerei inferioare a Parlamentului rus.

El a mai afirnat ca Statele Unite imping lumea spre un nou "razboi rece", relateaza Interfax. "Politicile cinice si iresponsabile aplicate de Statele Unite si de tarile influentate de Statele Unite au adus lumea in pragul unui nou razboi rece", a afirmat Nariskin.

"O versiune actualizata a Razboiului Rece a devenit realitate in prezent. Indelung asteptatul armistitiu din republicile Donetk si Lugansk a reusit sa opreasca temporar varsarea de sange, dar criza si confruntarile continua in Ucraina", a spus Nariskin, apreciind ca recentul summit NATO nu a facut decat sa complice situatia.

"Am aflat din diverse surse ca regimului de la Kiev i s-au promis arme si echipamente militare de catre tari membre NATO, o situatie care ameninta sa devina o ingerinta clara in afacerile interne ale Ucrainei sau, pentru a o spune franc, un ajutor pentru crimele de razboi comise acolo. Toate mastile au fost date jos si a venit momentul adevarului", a incheiat Nariskin.

Presedintele ucrainean Petro Porosenko a anuntat, la finalul Summitului NATO de la Newport, in Marea Britanie, ca mai multi aliati sunt pregatiti sa furnizeze armament de inalta precizie Ucrainei si sa trimita consilieri militari in tara sa. Insa atunci cand a fost intrebat care sunt aceste tari, Porosenko a refuzat sa raspunda, invocand natura confidentiala a acestei informatii.

Consilierul sau Iuri Lutenko a anuntat, intr-un mesaj postat pe Facebook, ca este vorba despre Statele Unite, Norvegia, Italia, Franta si Polonia, insa Ministerele Apararii din tarile mentionate au dezmintit aceste afirmatii.

Sefii de stat si de guverne reuniti in Tara Galilor la 4 si 5 septembrie au decis sa consolideze in mod semnificativ cooperarea Aliantei Nord-Atlantice cu tari vecine Rusiei, si anume Ucraina, Georgia, Finlanda si Republica Moldova. NATO intentioneaza sa implice mai activ aceste state in manevre si programe de antrenament ale blocului militar.

Organizatia a anuntat deja ca urmatoarele exercitii ale statelor NATO vor avea loc la jumatatea lui septembrie in partea de vest a Ucrainei. In plus, participantii la summit au anuntat crearea de catre statele membre a unor fonduri destinate modernizarii armatei ucrainene. Ele vor atinge doar 15 milioane de euro, dar o sursa de la sediul NATO sustine ca este vorba despre primele plati si ca suma va creste in viitor.