Statele Unite vor lansa o noua serie de programe-pilot pentru reperarea jihadistilor aflati pe teritoriul american, a anuntat luni secretarul american al Justitiei, Eric Holder, citat de AFP.

"In prezent, putine amenintari sunt atat de stringente precum cea reprezentata de extremismul violent. Odata cu emergenta unor grupari ca Stat Islamic (SI) si stiind ca americani incearca sa plece in Siria si Irak pentru a participa la lupte, Departamentul Justitiei raspunde in mod adecvat", a declarat Holder, precizand ca aceasta initiativa este realizata in cooperare cu Casa Alba, Centrul national de lupta impotriva terorismului si Departamentul pentru Securitate Interna.

"Trebuie sa fim, in acelasi timp, creativi si agresivi contra extremismului violent si sa-i combatem pe cei care predica intoleranta, divizarea si ura nu doar in interiorul frontierelor noastre, ci si cu partenerii internationali", a adaugat el.

Statele Unite colaboreaza deja cu alte tari pentru "a repera extremisti americani care se alatura unor grupari teroriste in strainatate".

Aceste programe sunt destinate crearii unei retele la nivel local pentru a repera cat mai repede posibil elementele periculoase, scrie Mediafax.

Departamentul Justitiei va colabora cu "reprezentantii unor comunitati, autoritatile publice de securitate, liderii religiosi si procurorii" din numeroase orase din Statele Unite.

Acesti oficiali vor favoriza angajamentul local si vor contribuie la lupta impotriva extremistilor prin crearea "unei vaste retele de parteneri intre comunitati", a mai spus Holder.

El a precizat ca, din 2012, procurorii americani au participat la peste 1.700 de evenimente sau reuniuni pentru a "favoriza increderea si facilita libertatile civile", a conchis el.

CIA (agentia americana de informatii) a estimat saptamana trecuta ca SI numara intre 20.000 si 31.500 de combatanti, dintre care 2.000 sunt occidentali. Printre ei s-ar afla aproximativ zece americani, potrivit Pentagonului.

Presedintele Barack Obama va prezida la 24 septembrie o reuniune la nivel inalt a Consiliului de Securitate al ONU consacrata amenintarii jihadistilor straini care opereaza in Siria si in Irak, potrivit Mediafax.

Casa Alba urmeaza sa organizeze in octombrie un summit privind extremismul si radicalizarea.