Un proiect de contract de vanzare de armament israelian negociat cu Ucraina a fost blocat recent de teama unei nemultumiri a Rusiei, a anuntat luni un post de televiziune din Israel, citat de Mediafax.

O delegatie ucraineana a efectuat in aceste ultime saptamani o vizita in Israel in vederea achizitionarii de material militar, in special avioane fara pilot, pentru a-l utiliza contra separatistilor prorusi, potrivit postului de televiziune.

Initial, Ministerul israelian al Apararii si-a dat acordul pentru a vinde Ucrainei avioane fara pilot produse de intreprinderea Aeronautics. Dar Ministerul de Externe, care trebuie sa aprobe, de asemenea, orice export de armament, a recurs la veto in cazul acestei tranzactii.

Ministerul de Externe a anuntat ca aceasta vanzare risca sa provoace nemultumirea Rusiei si sa-l determine pe presedintele rus, Vladimir Putin, sa deblocheze vanzarile de arme catre Siria si Iran, tari considerate drept inamice de catre Israel.

Un purtator de cuvant al Ministerului Apararii a refuzat sa ofere sa ofere declaratii pe marginea acestui caz.

Israelul afiseaza o neutralitate prudenta in conflictul dintre Rusia si Ucraina.

Aceasta pozitie se explica prin teama de "capacitatile insemnate" ale Rusiei, a explicat recent pentru AFP un diplomat israelian.

"Mergem ca pe oua deoarece Moscova are mijloace de a-si exprima nemultumirea furnizand, de exemplu, arme sofisticate Siriei sau consolidandu-si cooperarea in domeniul nuclear cu Iranul", a subliniat el.

Procesul de pace din Ucraina era amenintat, luni, a doua zi de la ziua cea mai sangeroasa in estul acestei tari dupa instaurarea unui armistitiu fragil.