Partidul puterii Rusia Unita a castigat, fara surpriza, alegerile municipale de duminica, din Moscova, opozitia liberala neobtinand niciun fotoliu in consiliul municipal al capitalei ruse, potrivit cifrelor oficiale publicate luni, scrie AFP. Scrutinul a fost marcat de o participare foarte redusa, pe fondul dezinteresului alegatorilor, care nu mai cred ca participarea la vot poate schimba ceva, spune Dmitry Oreshkin, care conduce institutul de sondaje Merkator.

Astfel, la Moscova, la ora 3 p.m., prezenta era de doar 13 % si se estimeaza ca nu a depasit 15 - 20% la inchiderea votului, afirma ziarul The Moscow Times.

Interesul alegatorilor a fost usor mai mare in Crimeea si Sevastopol, anexate de Rusia in martie, unde la jumatatea zilei se inregistra o rata de participare de 22 si 19%.

Nici fraude nu au fost raportate in numar mare, iar explicatia e oferita de opozantul Alexei Navalny, aflat in prezent in stare de arest la domiciliu. Acesta a scris pe blogul lui ca modul in care a fost construit sistemul electoral face ca reprezentantii puterii sa castige fara sa aiba nevoie de fraude semnificative.

Partidul Rusia Unita al premierului Dmitri Medvedev a obtinut 28 de fotolii din cele 45 ale Dumei Moscovei, a precizat comisia electorala locala, intr-un comunicat.

Partidul Comunist a castigat cinci fotolii, partidul patriotic Rodina si Partidul libera democrat rus ultranationalist si populist LDPR au obtinut fiecare cate un fotoliu. Zece fotolii au fost castigate de candidati fara partide, potrivit sursei citate.

"Toti candidatii fara partide erau sustinuti de Rusia Unita", a declarat analistul Grigori Melkoniants, co-presedinte al unui ONG pentru apararea drepturilor alegatorilor, Golos, care a subliniat ca "adevaratii candidati ai opozitiei nu au fost autorizati sa participe la alegeri".

Ziarista de opozitie si militanta pentru drepturile omului Olga Romanova nu a putut sa se prezente la alegeri in calitate de candidat fara partid, dupa ce comisia, electorala din Moscova a decis ca 19% dintre semnaturile de sustinere a candidaturii sale sunt invalide.

Singurul candidat care ar fi putut sa-i puna probleme guvernatorului din St. Petersburg, Gheorgy Poltavcenko, era deputatul Oksana Dmitriyeva, din partea partidului de opozitie Rusia Dreapta. Economista liberala nu a putut insa sa stranga numarul necesar de semnaturi pentru a se inregistra in cursa electorala.

"Partidul meu nu va recunoaste rezultatele din St. Petersburg", a spus aceasta, acuzand fapte penale in timpul procedurilor electorale.

Duminica au avut loc alegeri municipale si pentru guvernatori, inclusiv, pentru prima oara, in Crimeea.

Candidatii Rusiei Unite au castigat alegerile in majoritatea regiunilor, a scris cotidianul Izvestia, care citeaza rezultate preliminare.