Opozitia de stanga a castigat alegerile legislative desfasurate duminica in Suedia, in timp ce extrema dreapta a inregistrat o ascensiune istorica, potrivit primelor estimari difuzate de televiziunea publica SVT dupa inchiderea birourilor de vot. Potrivit estimarilor, care se bazeaza pe sondaje efectuate la iesirea din birourile de vot, social-democratii ar obtine victoria cu 31,1% din voturi, anunta Mediafax.

Conform acestui scenariu, Stefan Lofven, in varsta de 57 de ani, va fi primul invitat in vederea formarii unui guvern, urmand sa devina premierul social-democrat ales cu cel mai slab scor din istoria tarii.

Scrutinul este istoric pentru Democratii din Suedia (extrema dreapta), care ar urma sa devina a treia formatiune din tara, cu 10,5% din voturile exprimate, fata de 5,7% in 2010.

Un astfel de rezultat ar fi un triumf personal pentru presedintele acestui partid, Jimmie Akesson, in varsta de 35 de ani, care a transformat formatiunea sa, anterior marginalizata de electorat, intr-o forta care conteaza pe scena politica a tarii.

Ascensiunea acestui partid aminteste de ascensiunea altor formatiuni de extrema dreapta sau populiste de dreapta din Europa, ca Ukip in Marea Britanie, Frontul National (FN) in Franta, sau Partidul Popular danez.

Social-democratii, Verzii si Partidul de Stanga obtin impreuna 44,8% din sufragii. Ei ar devansa astfel coalitia de centru-dreapta aflata la putere, care insumeaza 39,7%.

Un asemenea rezultat ar pune capat regimului premierului Fredrik Reinfeldt, in varsta de 49 de ani, care ocupa acest post de opt ani.

Partidul Initiativa Feminista au urma, de asemenea, sa intre in Parlament, fiind creditat cu 4% in sondaje, pragul minim de acces in Legislativul din Suedia.