Tanarul partid eurosceptic Alternativa pentru Germania (AfD) a intrat in doua noi parlamente regionale germane, in cele din landurile Turingia si Brandenburg, dupa ce a obtinut locuri si in cel din Saxonia in urma cu doua saptamani, potrivit primelor sondaje realizate la iesirea de la urne in aceste doua regiuni in care s-a votat duminica, transmite AFP.

Aceasta formatiune este creditata cu 10% din voturi in Turingia si cu 12% in Brandenburg - doua landuri (state regionale) din fosta RDG, la doua saptamani dupa intrarea sa istorica intr-un prim parlament regional, in Saxonia, depasind scorurile din sondaje si pragul de 5% necesar pentru a intra in Parlament.

Alternativa pentru Germania este un partid nou pe scena politica germana, infiintat abia in anul 2013, de catre un grup de profesori universitari germani.

AfD, condus de Bernd Lucke, profesor de economie la Universitatea din Hamburg, se declara centrist ca orientare politica, impotriva monedei euro, dar in favoarea pastrarii Uniunii Europene, spre deosebire de eurofobi ca UKIP (din Marea Britanie), Frontul National (din Franta) sau FPO (din Astria).

Din punctul de vedere al luptei politice din Germania, AfD "musca" din electoratul CDU-ului cancelarului Merkel, Alternativa fiind considerata un echivalent al Tea Party din SUA.

In discursurile lor, liderii AfD au reprosat eurozonei programele de asistenta financiara acordate Greciei si altor state euro aflate in dificultate, atat pentru faptul ca tarile asistate vor fi supuse unor datorii care vor fi platite de mai multe generatii, cat si pentru faptul ca Germania si celelalte tari puternice sunt nevoite sa acorde ajutor.

De asemenea, AfD critica si puterile sporite ale Bancii Centrale Europene asupra economiilor statelor membre eurozonei, in special pe partea de politica monetara.

Totodata, AfD se opune incheierii Parteneriatului Transatlantic pentru Comert si Investitii (TTIP), negociat in prezent intre Uniunea Europeana si Statele Unite ale Americii.