Scotianul David Cawthorne Haines si-a petrecut 15 ani din viata infruntand pericole in prima linie a frontului actiunii umanitare in Balcani, Africa si Orientul Mijlociu, sfarsind prin a fi decapitat de jihadisti din cadrul gruparii Statul Islamic (SI), relateaza Mediafax citand AFP.

David Haines, executat de Statul IslamicFoto: Captura YouTube

Entuziast, cu un simt al umorului bine dezvoltat, voluntarul in varsta de 44 de ani cu un trecut militar a fost poreclit "scotianul nebun" de ONG-uri pentru care a lucrat, unul german, altul american si altul francez. A activat pe rand in Croatia, Libia, Sudanul de Sud si Siria.

Ultima sa misiune consta in aprovizionarea cu apa potabila, hrana si corturi a sirienilor victime ale razboiului care le devasteaza tara. Actiona ca insarcinat cu logistica pentru tabara de refugiati de la Atmeh, in apropiere de frontiera cu Turcia, din partea organizatiei nonguvernamentale (ONG) franceze Acted.

Pe 12 martie 2013, imediat dupa ce a sosit in Siria, persoane inarmate l-au oprit, l-au obligat sa urce, sub amenintarea armelor, in portbagajul masinii lor, impreuna cu un italian care. ulterior. a fost eliberat teafar.

De atunci, Acted si-a multiplicat apelurile, subliniind ca "viata unui om nu trebuie sa fie amenintata vreodata din cauza angajamentului sau umanitar".

David Cameron, seful Guvernului britanic, care refuza sa plateasca rascumparari, a anuntat, fara sa intre in detalii, "o tentativa esuata de a-l elibera".

Ultima imagine in care David Haines apare, purtand un combinezon portocaliu, palid, cu parul ras pe cap, in genunchi pe nisip in fata calaului inarmat cu un cutit, le-a provocat britanicilor groaza.

- Un CV heteroclit

Nascut la Holderness, in estul Angliei, el si-a facut studiile secundare intr-una dintre cele mai vechi si prestigioase scoli din Scotia, Perth Academy.

"David si cu mine am primit o educatie care face diferenta intre bine si rau (...). Atunci cand voia, era o sursa de inspiratie, o forta motrice, iar uneori era un incapatanat", a comentat singurul sau frate, Mike, intr-un comunicat distribuit de catre Ministerul britanic al Afacerilor Externe.

CV-ul victimei SI este cel putin heteroclit. In el apar posturi la Royal Mail si Scotrail. Tanarul a creat, de asemenea, un IMM care vindea masini de facut inghetata, in Croatia.

A servit ca mecanic pe avioane apartinand Royal Air Force (RAF) si "a ocupat diverse posturi in domeniile securitatii si evaluarii riscurilor intr-un anumit numar de tari".

- O cariera umanitara

Viata sa s-a schimbat radical pe cand avea 29 de ani. Incepand din 1999 si pana in 2004 s-a alaturat asociatiei germane Arbeiter Samariter Bund, in Croatia devastata de razboiul din Balcani. A oferit asistenta unor sute de persoane stramutate care s-au intors acasa, pentru a-si reconstrui casa si viata.

"I-a ajutat pe toti cei care aveau nevoie de ajutor, indiferent de rasa, angajamentul ori religia lor", afirma familia.

In aprilie 2010 conduce un proiect al Handicap International, in Libia vlaguita dupa inlaturarea de la putere a lui Muammar Kadhafi. Miza era avertizarea populatiei fata de pericole reprezentate de mine antipersonal si alte dispzitive explozive abandonate de catre combatanti.

In anul urmator se afla in Sudanul de Sud, in contul Nonviolent Peaceforce, un ONG international cu sediul in Statele Unite care actioneaza ca "o forta de pace civila neinarmata" in zone de conflict.

Cei care l-au frecventat il descriu ca pe un om profund uman, cu un simt al umorului solid. Acted i-a laudat duminica "generozitatea, angajamentul si profesionalismul".

Avea doua fiice, in varsta de 17 si patru ani, din doua casatorii. Scotianul s-a casatorit prima data in kilt, cu Louise, dragostea sa din tinerete, iar a doua oara cu Dragana, in Croatia, unde s-a stabilit.