Cetateanul american Matthew Miller a fost condamnat, duminica, de catre un tribunal nord-coreean la sase ani de munca fortata pentru ca a intrat in Coreea de Nord, a informat agentia oficiala de presa KCNA, citata de AFP.

"El a comis acte ostile" fata de Coreea de Nord, "intrand" pe teritoriul tarii "deghizat in turist, in luna aprilie", a afirmat KCNA, fara a preciza natura acestor acte.

Curtea suprema nord-coreeana l-a condamnat duminica, la finalul procesului sau, a adaugat agentia.

Miller, unul dintre cei trei americani detinuti in Coreea de Nord, a fost arestat in aprilie, dupa ce a fost acuzat ca si-a rupt viza turistica si a cerut statului comunist sa ii acorde azil.

Pe 8 septembrie, la cateva ore dupa anuntul procesului lui Matthew Miller, Statele Unite au cerut Coreei de Nord sa ii elibereze pe cei trei americani detinuti in statul comunist. Ceilalti detinuti americani sunt Jeffrey Fowle si Kenneth Bae.

In luna iunie, Coreea de Nord anunta ca Matthew Miller si Jeffrey Fowle vor fi judecati pentru actiuni, nespecificate, asimilate unor "acte ostile fata de tara".

Kenneth Bae a fost arestat in noiembrie 2012. Acuzat ca este un militant crestin evanghelist care incearca sa rastoarne guvernul nord-coreean, el a fost condamnat la 15 ani de munca fortata.

Pe 2 septembrie, cei trei americani au lansat un apel in care solicitau Washingtonului sa trimita un emisar care sa negocieze cu Phenianul eliberarea lor.