Premierul irakian, Haidar al-Abadi, a anuntat, sambata, ca a ordonat incetarea bombardamentelor in zonele populate, cu scopul de a minimaliza pierderile civile in lupta dusa impotriva jihadistilor din cadrul gruparii Stat Islamic (SI). "Am ordonat aviatiei irakiene sa inceteze bombardamentele in zonele (populate) de civili, inclusiv in orasele controlate de SI", a declarat el, potrivit Mediafax.

"Dar Guvernul nu isi va reduce eforturile in vederea urmaririi membrilor SI oriunde ar fi", a subliniat al-Abadi, care s-a exprimat in cursul unei conferinte organizate in sustinerea a sute de irakieni stramutati din cauza violentelor.

Predecesorul sau, Nouri al-Maliki, a facut obiectul unor critici deoarece a autorizat efectuarea unor atacuri aeriene asupra unor zone dens populate in cadrul operatiunilor vizand alungarea SI din regiuni pe care aceasta grupare ultraradicala le-a ocupat de la lansarea ofensivei sale fulger, in iunie.

Human Rights Watch a denuntat la sfarsitul lui iulie "bilanturile teribile" de pierderi civile survenite in urma raidurilor efectuate de armata si a exercitat presiuni asupra Guvernului de la Bagdad pentru a inceta sa foloseasca "butoaie cu explozivi" in aceste atacuri.

Emisarul special al Natiunilor Unite in Irak, Nickolay Mladenov, a salutat anuntul lui al-Abadi. "Irakul se confrunta cu o imensa catastrofa umanitara (...), care ar trebui solutionata respectand drepturile omului", a declarat el sambata.

Unul dintre principalele partide sunnite din tara, Moutahidoun, a salutat, de asemenea, decizia noului premier, subliniind ca aceasta ii incurajeaza pe locuitorii din zonele sunnite sa lupte impotriva SI.

Aceasta decizie "va ajuta, in mod clar, la izolarea gruparilor teroriste si ii va determina pe locuitorii (din zonele controlate de SI) sa-i ia ei insisi la tinta", se arata itr-un comunicat al partidului.