Investigatia olandeza privind doborarea avionului Boeing 777 apartinand companiei Malaysia Airlines care efectua zborul MH17 in estul Ucrainei, in iulie, cauta indicii in 25 de fragmente de metal recuperate din cadavre si resturi, relateaza BBC News online, citat de Mediafax.

Oficiali olandezi, care conduc investigatia, afirma ca vor sa stabileasca daca fragmentele de metal pot confirma teoria potrivit careia o racheta de tip sol-aer a lovit avionul. Zborul MH17 pe ruta Amsterdam-Kuala Lumpur a fost doborat in estul Ucrainei, pe 17 iulie, toate cele 298 de persoane de la bord murind, dintre care majoritatea erau cetateni olandezi.

Investigatia a fost perturbata de confruntari armate continue in apropiere de locul prabusirii. Detectivii conteaza pe esantioane prelevate din cadavre si bagaje, cat si pe date prin satelit, interviuri cu martori, reconstituiri pe computer, probe online si comunicatii interceptate.

Ucraina si Occidentul i-au acuzat pe separatistii prorusi ca au doborat avionul cu o racheta de tip sol-aer, furnizata de Rusia. Moscova si rebelii au negat acuzatia, acuzand in schimb Guvernul ucrainean de atac. Rusia nu joaca niciun rol in investigatia penala.

Procurorul-sef olandez Fred Westerbeke a declarat vineri, intr-o conferinta de presa sustinuta la Rotterdam, ca investigatia este interesata in mod special de originea celor 25 de fragmente de metal extrase din 500 de esantioane.

"Scenariul cel mai probabil este ca avionul a fost doborat de la sol", a subliniat el. "Daca putem sa stabilim ca acest metal provine de la o asemenea racheta, aceasta va fi o informatie importanta, desigur", a subliniat procurorul, adaugand ca "in acest moment nu stim acest lucru, ci este ceea ce investigam".

Westerbeke a declarat ca orice procedura viitoare este necesar sa indice de unde a fost trasa racheta si cine detinea controlul asupra acelei zone.

Patricia Zorko, de la Politia Nationala olandeza, a declarat ca investigatia examineaza totodata inregistrarea unei conversatii interceptate in care se vorbeste despre un atac cu racheta. "Conversatia este purtata intre rebeli care se pare ca au doborat avionul, dar este necesar sa o autentificam", a spus ea.

Potrivit unui raport intermediar prezentat saptamana aceasta de Biroul olandez de Ancheta pentru Securitate (OVV), avionul pare ca a fost lovit de un numar de proiectile de mici dmensiuni - ceea ce sustine teoria implicarii unei rachete de tip sol-aer. In raport este exclusa o problema de natura mecanica sau o eroare de pilotaj.

Directorul companiei Emirates a declarat ca avioanele nu ar fi survolat spatiul aerian al Ucrainei daca li s-ar fi transmis informatia ca exista rachete care pot ajunge la altitudine mare.