Nava "Vladivostok", prima dintre cele doua nave de asalt port-elicopter de tip Mistral comandate de catre Rusia Frantei, a carei livrare este suspendata in contextul crizei ucrainene, a iesit pe mare, de la Saint-Nazaire (vest), potrivit unui jurnalist AFP.

Nava de asalt port-elicopter de tip MistralFoto: Defense.gouv.fr

Nava de razboi a plecat de la chei pentru a efectua teste pe mare, avand pentru prima data la bord o parte a celor aproximativ 400 de marinari, care se afla la formare la Saint-Nazaire de la inceputul lui iulie, in cadrul contractului semnat de DCNS cu Rusia pentru aceasta comanda, relateaza Mediafax.

Nava militara a iesit pe mare din ecluza Joubert, de unde a fost tractata de doua remorchere.

Marinarii rusi, aproximativ 200 prezenti la bord, s-au imbarcat inca de vineri seara in vederea acestei iesiri pe mare de aproximativ zece zile, in care vor fi efectuate exercitii practice.

Prevazuta initial miercuri si amanata cateva zile, plecarea pe mare a navei Vladivostok a fost urmarita, din portul Saint-Nazaire, de cateva zeci de persoane, in prezenta lui Bernard Grua, liderul grupului "No Mistrals for Putin", care se opune livrarii navei.

Franta a conditionat in urma cu zece zile livrarea catre Rusia a portelicopterului Vladivostok de o implementare a armistitiului in estul Ucrainei si de o "solutionare politica" a crizei. Presedintele Francois Hollande a amanat pana "la sfarsitul lui octombrie" luarea unei decizii cu privire la livrare, un termen reiterat marti de catre ministrul Apararii Jean-Yves Le Drian.

Primul BPC, a carui construire este finalizata, urmeaza sa fie livrat la inceputul lui noiembrie, in timp ce lucrariile de construire a celui de-al doilea, "Sevastopol", continua la Santierele STX de la Saint-Nazaire.

Vanzarea catre Rusia a doua portelicoptere de tip Mistral, incheiata in 2011, in timpul presedintiei lui Nicolas Sarkozy, a fost evaluata la suma de 1,2 miliarde de euro. Aceste bastimente sunt nave de razboi polivalente care pot transporta elicoptere, tancuri sau gazdui la bord un stat major.