China si Rusia este necesar "sa-si dea mana" si sa-si stranga relatiile in fata cresterii "riscurilor externe", a declarat presedintele Xi Jinping intr-o intalnire cu omologul sau rus Vladimir Putin in Tadjikistan, a anuntat vineri agentia China Noua.

Vladimir Putin si Xi JinpingFoto: Agerpres/Xinhua

Cei doi lideri s-au intalnit - a patra oara anul acesta - joi, la Dusanbe, capitala fostei republici sovietice, la un summit al Organizatiei pentru Cooperare de la Shanghai (OCS), relateaza Mediafax citand AFP.

Din OCS, pe langa China si Rusia mai fac parte patru tari din Asia Centrala, si anume Tadjikistanul, Kazahstanul, Uzbekistanul si Kirgizstanul.

Apropierea economica dintre Moscova si Beijing s-a accelerat anul acesta, prin contracte importante in domeniul energetic, in contextul in care cele doua state se confrunta cu contexte geopolitice tensionate, si anume criza ucraineana si, respectiv, diferende teritoritoriale in Marea Chinei de Est si de Sud.

Cele doua tari este necesar sa-si "imbunatateasca sustinerea reciproca, sa se deschida mai mult unul fata de cealalta si sa-si dea mana pentru a se ajuta reciproc", cu scopul de "a face fata impreuna riscurilor si provocarilor externe" si de a consolida "dezvoltarea", a declarat Xi Jinping in cursul intalnirii, potrivit agentiei de presa de stat.

Cele doua tari au incheiat, in mai, dupa zece ani de negocieri dificile, un contract urias privind furnizarea de gaze naturale rusesti Chinei, evaluat la aproximativ 400 de miliarde de dolari, pe o perioada de 30 de ani.

Angajata intr-o confruntare fara precedent de la Razboiul Rece cu Occidentul, dupa ce a anexat Crimeea si in criza din estul Ucrainei, Rusia cauta sa-si reorienteze catre Asia exporturile de hidrocarburi.

Potrivit agentiei China Noua, Putin a vorbit joi despre o situatie regionala si internationala "instabila", afirmand ca spera ca cele doua puteri "sa continue sa avanseze asupra unor proiecte importante petroliere si gazifere", dar si in domeniul nuclear.

Presedintele rus a lansat cu mare pompa, in urma cu o saptamana, in Siberia Orientala, proiectul de construire a gazoductului "Forta Siberiei" - 4.000 de kilometri de conducte intre zacaminte de gaze naturale din imensa republica Iakutia si Marea Japoniei, pana in estul fronterei chineze.