Presedintele american Barack Obama a anuntat, joi, aplicarea de noi sanctiuni impotriva Rusiei in sectorul financiar, al energiei si al apararii, ca raspuns la "actele ilegale" ale Moscovei in Ucraina, transmite AFP.

"Astazi, ne alaturam Uniunii Europene anuntand ca ne vom spori sanctiunile (impotriva Rusiei)", a informat Obama intr-un comunicat, precizand ca detaliile privind aceste noi masuri vor fi facute publice vineri.

El s-a declarat, totusi, dispus sa ridice aceste sanctiuni "daca Rusia isi respecta in intregime angajamentele" luate in urma acordului de incetare a focului incheiat vinerea trecuta intre autoritatile ucrainene si separatistii pro-rusi.

"Daca, dimpotriva, Rusia continua sa actioneze si sa incalce agresiv legea internationala, pretul pe care il va plati va continua sa creasca" pentru Moscova, a avertizat presedintele american.

Barack Obama a explicat ca aceste sanctiuni au fost adoptate "in lumina actiunilor desfasurate in cursul lunii trecute de Rusia pentru a destabiliza si mai mult Ucraina, inclusiv prin prezenta unor forte ruse puternic inarmate in estul Ucrainei".

El a precizat ca Statele Unite supravegheaza "indeaproape evolutiile" pe teren de la incheierea armistitiului.

"Dar avem inca nevoie de dovezi concludente ca Rusia si-a incetat actiunile vizand destabilizarea Ucrainei", a apreciat el.

Cu cateva ore inainte, Uniunea Europeana a anuntat ca si-a inasprit sanctiunile impotriva Rusiei, provocand indignarea Moscovei, care a acuzat UE de subminarea procesului de solutionare pasnica a crizei ucrainene.

Cele 28 de state membre UE au ajuns, joi, la un acord ca noile sanctiuni impotriva Rusiei sa intre in vigoare incepand de vineri, au informat surse europene pentru AFP. Consiliul European a anuntat ulterior ca noile sanctiuni vizeaza sase mari companii din domeniul apararii si energiei, precum si 24 de personalitati, intre care oligarhi rusi si lideri separatisti. Pe de alta parte, presedintele Consiliului, Herman Van Rompuy, a precizat ca UE va face pana la sfarsitul lunii o evaluare a planului de pace si ca, in functie de aceasta, ar putea decide "amendarea, suspendarea sau abrogarea" sanctiunilor impotriva Rusiei.

Presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, urmeaza sa "explice", intr-o declaratie pe care o va sustine in cursul zilei, aceasta decizie, luata pentru a mentine presiunea asupra Moscovei, in pofida inceperii unei detensionari a situatiei de pe teren, a declarat o sursa pentru AFP.

UPDATE 1 - Van Rompuy: UE ar putea ridica sanctiunile dupa o evaluare a planului de pace pana la sfarsitul lunii

Uniunea Europeana va realiza pana la sfarsitul lunii septembrie o "evaluare exhaustiva" a progreselor planului de pace in Ucraina si are in vedere, in functie de aceasta evaluare, "sa amendeze, sa suspende sau sa abroge" sanctiunile impotriva Rusiei, a anuntat joi presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, citat de AFP.

"In urma acestei evaluari si daca situatia din teren o permite, Comisia si Serviciul de actiune externa al UE sunt invitate sa faca propuneri pentru amendarea, suspendarea sau abrogarea pachetului de sanctiuni, in totalitate sau partial", a declarat Van Rompuy, dupa decizia statelor membre UE de a aplica incepand de vineri sanctiuni economice sporite impotriva Rusiei.

UPDATE 2 - 24 de persoane, intre care oligarhi rusi si lideri separatisti, vizate de noile sanctiuni

UE va adauga vineri 24 de personalitati, "intre care noii lideri din Donbas, membrii guvernului din Crimeea, precum si decidenti si oligarhi rusi", pe lista sa de persoane si entitati vizate de santiuni, anunta AFP.

Noile nume "ridica la 119 numarul total al persoanelor" vizate de aceste sanctiuni - interdictia de a patrunde pe teritoriul UE si inghetarea averilor -, "in timp ce 23 de entitati vor avea in continuare activele inghetate in UE", se arata intr-o nota a Consiliului European.

UPDATE 3 - Sase mari companii din domeniul apararii si energiei, vizate de noile sanctiuni

Potrivit Consiliului European, noile sanctiuni "interzic finantarea a trei mari companii ruse din domeniul apararii si a altor trei din sectorul energetic".

Aceasta interdictie ar viza in special companiile petroliere Rosneft si Transneft, precum si filiala petroliera a Gazprom, potrivit unei surse europene.

Rusia promite la randul ei a raspunda cu masuri "comparabile" la eventualele noi sanctiuni UE

Rusia va adopta masuri "comparabile" pentru a raspunde posibilelor noi sanctiuni impotriva sa din partea Uniunii Europene, a declarat joi purtatorul de cuvant al Ministerului rus de Externe, potrivit agentiei Interfax, transmite Reuters.

Statele UE au convenit joi sa puna in aplicare, pana la sfarsitul acestei saptamani, un nou pachet de sanctiuni impotriva Rusiei, ca raspuns la politica Moscovei in Ucraina.

"Autoritatile ruse au anuntat in mai multe randuri ca vom lua masuri corespunzatoare, iar raspunsul nostru va fi comparabil cu actiunile UE", ar fi declarat Alexander Lukashevich, potrivit Interfax.

UPDATE: Rusia a pregatit noi masuri de retorsiune fata de sanctiunile adoptate de UE

Rusia a pregatit noi masuri de retorsiune fata de sanctiunile UE, preconizand in special restrictii la importurile anumitor masini sau produse din industria usoara, a declarat joi un consilier al Kremlinului.

"Ministerul Economiei a pregatit deja, din cate stiu, lista produselor" care vor fi vizate de noile masuri, pe langa produsele alimentare aflate deja sub embargo, a declarat acest consilier, Andrei Belousov, pentru agentia de presa RIA Novosti, citeaza Mediafax.

"Dar sper ca bunul simt va prevala si nu vom fi constransi sa adoptam aceste masuri", a adaugat el.

Intrebat cu privire la produsele care ar putea fi vizate, el a citat "o serie de produse non-agricole pentru care partenerii nostri, in special europenii, depind mai mult de Rusia decat (depinde) Rusia de ei", a precizat oficialul rus.

"Este vorba de exemplu de importurile de automobile, in primul rand cele de ocazie, sau produsele din industria usoara pe care putem sa le producem singuri", a adaugat consilierul.

In replica la sanctiunile occidentale, Moscova a decretat deja un embargo asupra majoritatii produselor alimentare din tarile care au impus sanctiuni Rusiei, provocand cresterea preturilor anumitor produse pe piata rusa, precum carnea.