In ciuda boicotului televiziunilor aflate sub controlul Kremlinului, in presa independenta din Rusia apar tot mai multe informatii despre grevele spontane care se raspandesc cu repeziciune, scrie site-ul TheInterpreter, citind Kommersant. Potrivit Centrului moscovit pentru drepturile muncitorilor, in Rusia are loc, in medie, peste un conflict spontat zilnic, cauzele fiind salariile mici si intarzierea platilor.

Greve spontane au loc in mod constant in randul minerilor, muncitorilor din metalurgie, dar chiar si in randul functionarilor publici, scrie sursa citata. Autoarea articolului din Kommersant compara aceste greve spontane cu modul in care a aparut si s-a consolidat Sindicatul Solidaritatea din Polonia.

Aparitia acestor conflicte spontane are loc pe fondul "imblanzirii" sindicatelor, toate organizatiile muncitoresti fiind practic confiscate de puterea politica.

Karin Kleman, cercetator la Universitatea de Stiinte Umane din Sankt Petersburg, a declarat pentru Kommersant ca ceea ce se intampla acum in Rusia aminteste de evenimentele din anii 90 (tulburarile sociale din Rusia imediat dupa desfiintarea URSS), cu doua mari diferente: sindicatele puternice infiintate in acei ani au disparut, iar cetatenii au acum mult mai putina rabdare decat in urma cu 20 de ani.

In ciuda generalizarii acestui fenomen, televiziunile ruse - aflate sub un control puternic din partea lui Vladimir Putin si a anturajului sau - ignora complet evenimentele, mai scrie sursa citata.