Armata rusa a testat cu succes miercuri o racheta intercontinentala Bulava de pe submarinul nuclear Vladimir Monomakh, dupa un esec inregistrat in urma cu un an, a anuntat ministerul rus al Apararii, citat de AFP.

"Lansarea a fost efectuata de pe submarinul Vladimir Monomakh aflat in stare de submersiune" in marea Alba, a precizat un purtator de cuvant al ministerului, locotenent colonelul Igor Konashenkov, citat de agentia Interfax.

"Proiectilele au atins cu succes poligonul Kura din Kamciatka", in extremul orient rusesc, a adaugat acesta.

Este vorba de al 19-lea test al rachetelor Bulava efectuate din 2005, dintre care opt au esuat.

Dezvoltata din racheta Topol-M sol-sol (SS-27 in nomenclatorul american), Bulava este proiectata sa fie lansata de pe submarine, dar expertii avertizeaza ca dezvoltarea unei rachete mare-sol dintr-una sol-sol este foarte complicata.

Cu o raza de actiune de 8.000 de kilometri, Bulava (SS-NX-30 in clasificarea NATO) poate fi echipata cu pana la zece ogive nucleare. Ea urmeaza sa echipeze submarinele nucleare rusesti de a patra generatie, care sunt in constructie.

Acesta este primul tir de racheta Bulava de pe Vladimir Monomakh, precedentul test, efectuat de pe submarinul Alexandr Nevski, esuand.