O mare majoritate a americanilor si europenilor are o imagine negativa despre Rusia si se pronunta pentru sustinerea Ucrainei, chiar daca acest lucru complica relatiile cu Moscova, potrivit sondajului anual Transatlantic Trends publicat miercuri de institutul american German Marshall Fund (GMF), scrie AFP.

Potrivit acestui sondaj, 71% dintre americani si 68% dintre europenii interogati au o opinie defavorabila despre Rusia.

58% dintre europenii interogati (Germania, Franta, Marea Britanie, Italia, Olanda, Polonia, Portugalia, Spania, Grecia, Suedia) considera ca trebuie "continuat ajutorul economic si politic pentru Ucraina chiar daca acest lucru ar risca sa adanceasca conflictul cu Rusia".

Cei mai convinsi sunt germanii (65%) si suedezii (73%). Singura tara unde aceasta pozitie este minoritara este Grecia (44%).

61% dintre europeni preconizeaza sanctiuni mai puternice impotriva Rusiei dar 71% sunt ostili trimiterii de material militar in Ucraina.

In Rusia, majoritatea persoanelor intervievate (53%) crede ca tara lor trebuie sa-si mentina influenta in Ucraina, chiar daca acest lucru risca un conflict cu UE.

Rusii considera ca Moscova ar trebui sa colaboreze prioritar cu "tari emergente precum India si China" (36%), Comunitatea Statelor Independente (29%) si doar 14% cu UE si 2% cu Statele Unite. 10% cred ca Rusia ar trebui sa actioneze singura.

In ceea ce priveste un alt subiect, eventuala iesire a Marii Britanii din UE, 51% dintre europeni cred ca ar trebui facute mai multe eforturi pentru a tine cont de cererile britanicilor, 38% cred ca este de preferat ca Marea Britanie sa paraseasca UE fara a se face eforturi suplimentare.

Francezii sunt singurii care considera, majoritar (52%), ca Marea Britanie ar trebui sa paraseasca UE fara se face eforturi suplimentare.

66% dintre europenii interogati cred ca aderarea la UE a fost benefica pentru tara lor, in timp ce 28% cred contrariul. Aceasta a doua opinie este mult mai prezenta in Grecia (42%), Marea Britanie (40%), Italia (36%) si Portugalia (36%).

Sondajul a fost realizat in perioada 2 - 25 iunie asupra unui esantion de cel putin o mie de persoane in fiecare tara.