Presedintele ucrainean Petro Poroshenko a promulgat o lege care deschide calea catre impunerea de sanctiuni economice unor companii si persoane din rusia, suspectate ca sprijina si finanteaza separatistii pro-rusi din estul tarii, transmite miercuri agentia de stiri Interfax, citata de Reuters.

Marile orase din estul Ucrainei unde exista tensiuni (aprilie 2014)Foto: Google Maps

Legea a fost aprobata luna trecuta de Parlamentul de la Kiev. Guvernul a pregatit deja o lista cu 172 de cetateni din Rusia dar si din alte tari, si de 65 de companii, inclusiv gigantul energetic Gazprom GAZP.MM, care urmeaza sa fie sanctionati pentru "finantarea terorismului".

  • Vezi mai jos principalele evenimente de miercuri privind situatia din Ucraina

---------------------

Ora 14:01 Rusia: Ucraina poarta intreaga responsabilitate pentru prabusirea avionului MH17

Ministrul rus al Apararii, Serghei Soigu, a declarat miercuri ca autoritatile ucrainene poarta "intreaga responsabilitate" pentru prabusirea zborului MH17 al companiei Malaysia Airlines, in iulie, in estul Ucrainei, intrucat catastrofa s-a produs pe teritoriul sau, transmite AFP.

"Catastrofa a avut loc in spatiul aerian al Ucrainei, care poarta intreaga responsabilitate pentru ceea ce s-a intamplat", a declarat ministrul, in cursul unei intrevederi la Moscova cu omologul sau malaysian, Hishammuddin Hussein.

Avionul companiei Malaysia Airlines, cu 298 de persoane la bord, s-a prabusit la 17 iulie in estul Ucrainei, intr-o zona in care aveau loc confruntari violente intre fortele ucrainene si insurgentii prorusi. Raportul preliminar al anchetatorilor olandezi arata ca avionul Boeing a fost doborat de "un mare numar de proiectile de mare viteza", fara a oferi insa vreo informatie cu privire la natura "proiectilelor" sau la provenienta lor.

Ora 13:28 Furnizorul rus Gazprom a redus cu 24% livrarile de gaze in Polonia (operator polonez)

Monopolul polonez energetic PGNiG primeste de la Gazprom, incepand de luni, livrari reduse cu 24%, a anuntat miercuri operatorul intr-o declaratie de presa. (AFP)

Ora 12:07 Amnesty International: Exista dovezi ale comiterii unor crime de razboi in estul Ucrainei de catre ambele tabere

Amnesti International a anuntat joi ca detine dovezi documentate ale unor crime de razboi comise in estul Ucrainei atat de catre rebelii pro-rusi cat si de catre trupele Kievului, transmite Reuters.

In cadrul unei conferinte de presa desfasurate la Moscova, secretarul general al grupului care militeaza pentru drepturile omului, Salil Shetty, a declarat: "Amnesty International a calificat conflictul din Ucraina ca fiind un conflict international iar Rusia o parte in acest conflict".

Ora 11:57 Lider rebel: Separatistii prorusi vor, in continuare, independenta

Separatistii pro-rusi din estul Ucrainei doresc, in continuare, independenta teritoriului lor si nu o mentinere in interiorul granitelor, cu puteri marite, cum propune presedintele ucrainean, a declarat pentru AFP un reprezentant al rebelilor.

"Nu ne asteptam sa ramanem parte a Ucrainei", a declarat Andrei Purghin, vice-premierul autoproclamatei Republici populare Donetsk.

Ora 10:38 Poroshenko va trimite Parlamentului de la Kiev o lege prin care se acorda "statut special" unor regiuni din estul tarii, a anuntat miercuri presedintele ucrainean, potrivit Reuters.