​Foarte putini rusi au indraznit, in ultimele saptamani, sa infrunte oprobriul concetatenilor si sa riste sa fie arestati protestand impotriva actiunilor Rusiei in Ucraina, relateaza Radio Europa Libera, care intocmeste portretele catorva dintre acestia. Un fizician, o activista pentru drepturile minoritatilor sexuale, un veteran din Afganistan, o geologa, un avocat si un regizor si-au manifestat public dezacordul fata de regimul Putin sau fata de razboiul din Ucraina. Fiecare cum a putut - in strada, semnand scrisori deschise sau oferind consiliere juridica.

Portretele a sase protestatari, intocmite de Europa Libera:

Fizicianul. Mihail Leskevici este cercetator la Institutul de Fizica Teoretica de langa Moscova. A fost arestat in august, dupa ce a protestat stand de unul singur pe o strada aglomerata din capitala, purtand un afist pe care scria: "De ce ne e condusa tara de un idiot violent? / Nu e razboiul nostru, dar copiii nostri vor muri in el!"

Activista pentru drepturile minoritatilor sexuale. Natalia Timbalova este membra a Aliantei Drepte din Sankt Petersburg, organizatie pentru drepturile omului care a atras activisti heterosexuali in sprijinul luptei pentru drepturile minoritatilor sexuale. Pe 24 august, a fost luata la harta de o multime ostila pentru ca purta, pe strada, un afis pe care scria: "Petersburg felicita Ukraina de Ziua Independentei". Dupa ce a fost tinta unor hartuieli si amenintari, a cerut azil in Spania.

Veteranul din Afganistan. Vladimir Barabanov conduce o filiala a Uniunii Veteranilor din Afganistan intr-o regiune din vestul Rusiei. Pe 5 septembrie, Barabanov - care a luptat in Afganistan intre 1986 si 1988 - a protestat impreuna cu alti veterani si planuieste o alta manifestatie pentru 13 septembrie. El este citat spunand: "Ne amintim perfect cum a inceput in Afganistan. Nu vrem sa se mai repete astfel de evenimente. Ni s-a spus noua, ultimilor soldati sovietici, ca razboiul din Afganistan va fi ultimul, ca pierderile nostre nu au fost in van, ca ne-au murit camarazi pentru ca astfel de razboaie sa nu se mai repete. Razboiul care are loc acum in Ucraina, cu participarea Rusiei, anuleaza acele pierderi".

Geologa. Irina Epifanovskaia, o moscovita de 59 de ani, este o geologa iesita la pensie care acum isi petrece timpul implicandu-se in activismul civic. Ea a fost arestate in centrul Moscovei pentru ca protesta, singura, purtand un semn pe care scria: "Fara razboi cu Ucraina".

Regizorul. Vladimir Mirzoiev, regizor de film si teatru, se numara printre semnatarii unei scrisori deschise publicate recent de ziarul Novaia gazeta, in semn de protest fata de razboiul din Ucraina si fata de ceea ce ei numesc autoizolarea Rusiei si restaurarea totalitarismului.

Avocatul. Aleksandr Osovtsov este un fost parlamentar si director al fondului Rusia Deschisa. El ofera gratuit asistenta juridica pentru soldatii rusi care refuza sa participe la operatiunile militare din Ucraina. "Legal, este posibil ca cei care vor sa refuze sa lupte in Ucraina sa poata sa faca acest lucru (...) Acest lucru nu va opri razboiul, dar le poate da oamenilor posibilitatea de a nu participa daca nu vor sa o faca", spune el.