Zborul MH17 prabusit in Ucraina a fost “strapuns de un numar mare” de proiectile cu viteza mare. Avionul Boeing a fost disclocat “in bucati” in zbor, se arata in primul raport al anchetatorilor olandezi prezentat la aceasta ora, relateaza AFP.

Ramasitele avionului MH17Foto: Agerpres/Xinhua

Raportul poate fi consultat in documentul atasat (in engleza)

“Zborul MH17 al avionului Boeing 777-200 operat de Malaysia Airlines s-a disloca in zbor, probabil ca urmare a daunelor structurale provocate de un mare numar de proiectile in mare viteza care au strapuns avionul din afara”, a sustinut Biroul de ancheta olandez pentru securitate (OVV), insarcinat cu ancheta.

“Nimic nu indica faptul ca prabusirea a fost cauzata de o eroare tehnica sau in urma unor actiuni ale echipajului”, care era “calificat si experimentat”.

Zborul MH17, care decolase din Amsterdam putin dupa ora 12.00 cu 298 persoane la bord, s-a desfasurat “cum era prevazut” pana cand s-a incheiat “in maniera abrupta” la cateva ore mai tarziu.

O explozie in zbor, provocata de numarul mare de proiectile cu viteza mare, explica “finalul brusc al inregistrarilor de date de pe cutiile negre, pierderea contactului cu controlorii aerieni si disparitia simultana a aparatului de pe radar”.

Dupa aceasta tragedie, care a provocat moartea tuturor persoanelor la bord, intre care 193 de olandezi, Kievul si occidentalii au acuzat rebelii ca au doborat avionul de linie cu ajutorul unei rachete sol-aer ruseasca Buk. Moscova afirma ca aparatul a fost doborat de fortele aeriene ucrainene in scopul machiavelic de a arunca vina asupra separatistilor.

Sistul Buk functioneaza explodand direct foarte aproape de tinta, care este lovita de un mare numar de fragmente ale obuzului, cu viteza foarte mare. O racheta aer-aer trasa de un avion de lupta atinge direct tinta si nu provoaca efectele descrise de anchetatori.