Majoritatea americanilor sprijina cresterea loviturilor aeriene impotriva militantilor Statului Islamic si a ajutoarelor militare suplimentare americane pentru fortele ce lupta contra grupului terorist, arata un sondaj CNN publicat luni, informeaza DPA citata de Agerpres.

Peste trei sferturi sprijina loviturile aeriene suplimentare, in timp ce 62% sunt in favoarea trimiterii mai multor ajutoare militare.

83% vor ca mai mult ajutor umanitar sa fie trimis in regiune. Cu toate acestea, 61% se opun trimiterii de trupe la sol, in timp ce 38% sunt in favoarea ideii.

Sondajul a constatat de asemenea ca 70% dintre americani se tem ca Statul Islamic reprezinta o amenintare directa cu capacitatea de a comite un atac terorist in Statele Unite, a declarat CNN.

Presedintele Barack Obama a subliniat intr-un interviu difuzat duminica ca nu ar lua in considerare aceasta optiune cand va formula o intensificare a raspunsului dat de Statele Unite acestui grup, comparand in schimb efortul cu operatiuni americane precedente de combatere a terorismului.

Obama se asteapta sa faca mai multe comentarii miercuri cand isi va sublinia strategia de lupta impotriva Statului Islamic. Obama va expune implicarea Statelor Unite in lupta impotriva SI, "asigurand ca oamenii inteleg care este miza clara pentru poporul american si natiunea noastra in aceasta violenta in curs pe care o vedem in Irak si Siria", a declarat purtatorul de cuvant Josh Earnest.

Obama se concentreaza pe amenintarea reprezentata de combatantii straini cu pasapoarte occidentale pentru Statele Unite si construirea unei coalitii internationale pentru a se confrunta cu amenintarea, a mai spus Earnest. Dar el nu a spus daca Obama a luat o decizie asupra eventualei extinderi a loviturilor aeriene americane in Siria, desi a remarcat "dorinta lui de a ajunge ori de cate ori este necesar la lovituri contra celor care ii pun in pericol pe americani".

Obama s-a confruntat cu critici pentru remarcile facute luna trecuta ca administratia sa nu are o strategie pentru a face fata SI in Siria. Senatorul republican Ted Cruz i-a cerut lui Obama sa faca mai mult.

Statul Islamic nu va fi invins de "lansarea unei bombe sau tragerea unei rachete", a declarat Cruz, in timp ce a introdus legislatia ce i-ar lipsi de cetatenie pe americanii care lupta pentru acest grup.