Ambasadorii celor 28 de tari membre ale UE au fost convocati pentru o reuniune extraordinara luni, la finalul zilei, dedicata sanctiunilor economice impotriva Rusiei, in lipsa unui acord privind aprobarea acestora in intervalul prevazut, au declarat surse europene, citate de AFP.

"Nu toate statele membre au fost de acord", a recunoscut o sursa diplomatica, fara a preciza care stat sau grup de stat s-a aflat la originea blocajului. Reuniunea era legata de "modalitatile de aplicare a sanctiunilor", care ar fi trebuit sa intre in vigoare la publicarea lor in Monitorul Oficial al UE, prevazuta marti, a precizat o alta sursa.

Initial, noua baterie de sanctiuni finalizata vineri seara trebuia adoptata luni dupa amiaza, printr-o procedura scrisa intre capitalele celor 28. Intervalul a fost amanat pana la ora 16,00 GMT, inainte de convocarea unei noi reuniuni a ambasadorilor, la aceeasi ora.

Este vorba despre "gasirea unei formule care sa tina cont de situatia de pe terne, Nu se pune problema de a amana intrarea in vigoare ci de a formaliza" posibilitatea UE de a anula aceste sanctiuni in cazul imbunatatirii situatiei de pe teren, a precizat o sursa europeana.

Corespondentul FT la Bruxelles, Peter Spiegel, a scris, pe contul sau de Twitter, ca obiectiile apartin Finlandei, dar nu tin de substanta acordului, ci de modul in care vor fi suspendate sanctiunile, in cazul incetarii focului. "Mi s-a spus ca nu sunt #Cipru, #Ungaria sau #Slovacia cele care blocheaza sanctiunile #EU impotriva #Rusiei".

Noile sanctiuni ar fi urmat sa restranga accesul a pietele de capital pentru marile companii petroliere Rosneft si Transneft, precum si activitatile petroliere ale gigantul gaziefer Gazprom, cu scopul de a obliga statul "sa bage mana in buzunar", a explicat o sursa europeana.

Cehia si Slovacia s-au opus saptamana trecuta la o inasprire prea accentuata a sanctiunilor, dar in final guvernele lor s-au declarat satisfacute de masurile propuse vineri.

Banuta de obstructionism pentru ostilitatea fata sanctiuni, pe care le-a caracterizat drept contra-productive, Ungaria a respins acuzatiile: "Ungaria a spus da sanctiunilor propuse. Ne indoim de utilitatea si eficienta lor, dar dorim sa mentinem unitatea UE", a afirmat pe Twitter purtatorul de cuvant al ambasadei Ungariei la UE.