Arestarea si detentia in Rusia a unui politist estonian este privita la Tallinn drept o incercare a Kremlinului de a evalua reactia NATO in fata unui incident care afecteaza unul dintre cei mai mici membri ai aliantei, scrie AFP.

Tallinnul sustine ca politistul a fost "rapit" de pe teritoriul estonian, in conditiile in care Moscova spune ca acesta a fost "arestat" in Rusia in timpul unei misiuni clandestine.

Serviciul de securitate rusesc FSB a anuntat arestarea lui Eston Kohver in nord-vestul Rusiei, in apropiere de granita estoniana, in timp ce incerca, vineri, sa efectueze o operatiune de spionaj.

Potrivit FSB, estonianul avea asupra sa un pistol, munitie, 5.000 de euro si "echipament special pentru inregistrari ilegale", precum si "material aparent destinat unei misiuni de spionaj".

Luni, o sursa "apropiata anchetei" a declarat pentru agentia rusa Interfax ca "detinutul se declara nevinovat" si este arestat sub acuzatia de spionaj, trecere ilegala a granitei si transfer ilegal de arme.

Potrivit sursei citate, acesta avea complici si "noi arestari nu sunt excluse".

Dar parchetul estonian spunea, vineri, ca functionarul a fost "capturat de necunoscuti veniti din Rusia, in conditiile in care isi efectua serviciul pe teritoriul estonian" si ca a fost "rapit" de barbati inarmati.

Incidentul s-a produs la doua zile dupa vizita considerata istorica a presedintelui american Barack Obama la Tallinn, si care a avut drept scop asigurarea tarilor baltice asupra angajamentului Statelor Unite pentru garantarea securitatii fostelor republici sovietice in cadrul NATO.

Multi estonieni acuza o prea mare coincidenta. "Operatiunea a fost cu siguranta planificata si pregatita cu grija", a declarat Kaarel Kass, analist al Centrului estonian de studii in privinta apararii (ICDS).

"Rapirea de pe teritoriul estonian a fost cu siguranta o alegere premeditata, pentru a arata ca FSB poate opera in toate circumstantele", a afirmant acesta.

"Este greu de spus daca este vorba de o punere la punct a NATO, a Estoniei sau a serviciilor estoniene de informatii. Dar este cu siguranta o demonstratie de forta si de hotarare a inamicului", apreciaza analistul.

In timpul vizitei la Tallinn, miercurea trecuta, presedintele american Barack Obama a asigura Estonia ca "nu va fi niciodata singura".

Fostul sef al serviciilor estoniene de informatii Eerik-Niiles Kross spune ca acest incident este fara precedent "de la finele razboiului rece" si va marca relatiile dintre Rusia si NATO.

Potrivit presedintelui estonian Toomas Hendrik Ilves, "rapirea a avut loc in cadrul unei anchete transfrontaliere e coruptie. Pe teren estonian. Rusia a admis ca a fost operatiunea serviciilor lor speciale".

Rusia nu a informat oficial Talinnul despre arestarea lui Kohver, iar diplomatii estonieni nu s-au putut intalni cu acesta, a precizat ministrul estonian al Afacerilor externe, Urmas Paet.

Potrivit cotidianului estonian Postimees, nu este exclus ca politistul, care "acnehta asupra coruptiei la scara mare din cadrul vamilor", sa fi descoperit implicarea in contrabanda a unor inalti oficiali rusi.

Versiunea oficiala a Moscovei a fost criticata chiar si in Rusia.

In opinia lui Andrei Soldatov, seful site-ului agentura.ru, specializat in dosarele serviciilor secrete, "daca este o afacere reala, serviciile secrete nu ar fi arestat niciodata un spion atunci cand acesta se ducea la o intalnire cu un agent rus, asa cum ni s-a spus", ci ar fi asteptat sa ii surprinda pe amandoi.

"Aceasta poveste aminteste mai degraba de propaganda, ea vizeaza opinia publica ruseasca, pentru a reaminti ca Estonia a servit drept baza pentru serviciile speciale, in special cele americane", a adaugat expertul.