"Protocolul" de incetare a focului in estul Ucrainei, semnat vineri la Minsk, a functionat pana acum, in cea mai mare parte, insa ramane subred, a declarat luni un oficial de rang inalt din cadrul OSCE, potrivit Reuters. Totodata, liderul rebel Andrei Purgin a declarat ca separatistii se pregatesc pentru un schimb de prizonieri cu Kievul, negociat in cadrul discutiilor care au dus la incheierea armistitiului.

"Per total, armistitiul a functionat, chiar daca ramane in continuare subred", a declarat ambasadorul Elvetiei Thomas Greminger, actualul presedinte al Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa, intr-o reuniune a reprezentantilor celor 57 de state membre. Greminger a aratat ca urmatoarele zile sunt cruciale in ceea ce priveste viabilitatea armistitiului.

OSCE are in jur de 250 de observatori trimisi in Ucraina.

Lideri rebeli din estul Ucrainei se pregatesc pentru un schimb de prizonieri cu Kievul. Andrei Purgin, unul dintre liderii rebeli care a luat parte la discutiile care au dus la incheierea armistitiului, a declarat ca spera ca schimbul sa decurga precum fusese planificat, informeaza agentia de presa rusa Interfax. Planurile privind schimbul de prizonieri au fost negociate in timpul discutiilor de vineri.

  • Urmareste pe HotNews.ro principalele evenimenet de luni privind situatia din Ucraina

----------------

Ora 00.15 Primul ministru finlandez Alexander Stubb si-a exprimat luni ingrijorarea asupra noii runde de sanctiuni ale Uniunii Europene contra Rusiei

Ora 23.30 Uniunea Europeana a aprobat luni o noua serie de sanctiuni impotriva Rusiei, insa a precizat ca punerea in aplicare a acestor sanctiuni ar putea fi amanata cateva zile, pentru a da timp Moscovei sa-si continue eforturile de pace, au anuntat diplomati, potrivit Mediafax.

Ora 22:10Statele membre ale UE aproba noile sanctiuni impotriva Rusiei, anunta AFP, care citeaza diplomati europeni

Ora 21:15 Presedintele rus Vladimir Putin si omologul sau ucrainean Petro Poroshenko au convenit luni, intr-o convorbire telefonica, sa continue dialogul in vederea reglementarii conflictului din estul Ucrainei, a anuntat Kremlinul, citat de AFP.

In cursul discutiei, cei doi lideru au discutat "despre actiunile pentru facilitarea unei rezolvati pasnice a situatiei din sud-estul Ucrainei" iar "dialogul va continua", a precizat Kremlinul, intr-un comunicat.

Ora 19:40 Statele UE nu au ajuns la un acord in privinta noilor sanctiuni impotriva Rusiei

Ora 16:57 Separatistii pro-rusi au predat pana cum partii ucrainene peste 1.200 de prizonieri de razboi, potrivit termenilor stabiliti in cadrul acordului de incetare a focului, a declarat luni presedintele Petro Poroshenko. (Reuters)

Cele doua parti urmeaza sa dea la schimb toti prizonierii, in cadrul acordului incheiat vineri.

Ora 15:46 Presedintele ucrainean Petro Porosenko a ajuns luni la Mariupol si a anuntat ca a ordonat intarirea defensivei prin deplasarea de tancuri si lansatoare de rachete

Ora 15:40 Amnesty International a cerut Kievului "sa puna capat abuzurilor si crimelor de razboi" comise de batalioanele de voluntari care opereaza alaturi de armata regulata in estul Ucrainei, reamintind noului guvern promisiunea sa de a intari statul de drept.

"Autoritatile ucrainene nu trebuie sa repete actele ilegale si abuzurile care au predominat in regiunile anterior controlate de separatisti", a declarat, intr-un comunicatm, secretarul general al asociatiei, Salil Shetty, la capatul unei intalniri, la Kiev, cu premierul ucrainean Arseni Iatseniuk.

Acest apel se bazeaza pe concluziile cercetatorilor organizatiei de aparare a drepturilor omului si care raporteaza un numar tot mai mare de abuzuri in regiunea Lugansk, un fief rebe pro-rus, comise de batalionul de voluntari "Aidar".

Amnesty ii acuza pe acestia de furturi, rapiri, detentii arbitrare si chiar posibile executii.

Ora 13:23 Daca se includ victimele provocate de prabusirea aeronavei MH17, numarul persoanelor care si-au pierdut viata in conflictul din Ucraina depaseste 3.000, a precizat luni Ivan Simonovic, asistentul secretarului general pentru drepturile omului din cadrul ONU. (Reuters)

De la izbucnirea violentelor, in luna aprilie, 2.729 de persoane si-au pierdut viata in Ucraina, a declarat Simonovic in cadrul unei intalniri extraordinare a OSCE. Daca la bilant se adauga cele 298 de victime ale accidentului aeronautic, asa cum ar trebui, arata reprezentantul ONU, numarul creste la peste 3.000.

Bilantul anuntat pe 29 august inregistra 2.593 victime, inclusiv civili precum si combatanti ucraineni si separatisti, care si-au pierdut viata in violentele din Ucraina.

Ora 12:25 Ucraina si Statele Unite efectueaza exercitiul Sea Breeze, la care participa, intre alte state, si Romania, in sectorul de nord-vest al Marii Negre, in perioada 8-10 septembrie, a anuntat centrul pentru presa al Marinei ucrainene, citat de agentia Interfax Ucraina, preluata de Mediafax.

Ora 12:20 Discutii Rusia si SUA, pe 11 septembrie, pe subiectul Tratatului INF, care interzice proiectile balistice cu raza intermediara (Citeste aici mai multe informatii)