Rusia ar putea incepe sa produca propriile nave de razboi asemanatoare cu navele de asalt port-elicopter de tip Mistral, a anuntat ministrul rus pentru Industrie si Comert, Denis Manturov, citat de RIA Novosti, potrivit Reuters.

Nava de asalt port-elicopter de tip MistralFoto: Defense.gouv.fr

Franta a anuntat miercuri ca suspenda livrarea primei nave de asalt Mistral catre Rusia din cauza implicarii Moscovei in conflictul din Ucraina. Anuntul, facut cu o zi inainte de summitul istoric NATO din Tara Galilor, vine dupa ce aproape toate statele mari din NATO (SUA, UK, Germania) au cerut Parisului sa stopeze un contract care presupune livrarea catre Rusia a doua formidabile arme de asalt, recunoscute pentru eficacitatea lor.

Conditiile pentru ca Franta sa autorizeze livrarea in octombrie a primei nave de razboi Mistral catre Rusia "nu sunt reunite la acest moment", a anuntat presedintia franceza, referindu-se la criza din Ucraina, potrivit AFP.

"In ciuda perspectivei de incetare a focului, care trebuie insa confirmata si pusa in practica", aceste conditii "nu sunt reunite la acest moment", a declarat presedintia franceza, intr-un comunicat.

"Actiunile efectuate recent de Rusia in estul Ucrainei contravin fundamentelor securitatii in Europa", a adaugat presedintia franceza. Seful diplomatiei franceze, Laurent Fabius, denuntase vineri prezenta de trupe rusesti in estul Ucrainei, iar Uniunea Europeana se pregateste sa adopte noi sactiuni impotriva Moscovei.

Contractul in valoare de 1,2 miliarde de euro (1,62 miliarde dolari), pentru doua nave de razboi Mistral, semnat in 2011 de guvernul conservator al presedintelui Nicolas Sarkozy, a fost primul astfel de contract semnat de o tara membra NATO pentru a livra echipamente militare Rusiei.

In jur de 400 de marinari rusi au ajuns in Franta pe 30 iunie pentru a incepe instruirea pe prima nava Mistral, numita Vladivostok. Acestia sunt gazduiti la bordul unei nave rusesti andocate in portul vestic Saint Nazare. Urmeaza sa ramaan in zona pana la sfarsitul lunii septembrie.

Presedintele american Barack Obama si-a exprimat ingrijoarea fata de contractul pentru navele Mistral in luna iunie, in contextul anexarii Crimeei de catre Rusia si a sprijinului acordat separatistilor pro-rusi din estul Ucraieni. Un oficial din administratia Obama a declarat luni ca washingtonul continua sa se opuna livrarii.

"Doar pentru ca americanii spun <>, nu inseamna ca trebuie sa sarim. Cuvantul Frantei, semnatura sa, trebuie respectate", a declarat pentru postul de radio France Inter Xavier Bertrand, un fost ministru in timpul lui Sarkozy si membru senior in partidul conservator de opozitie UMP.

Tragedia aviatica din Ucraina, in care si-au pierdut viata toti cei 298 de oameni aflati la bordul aeronavei Malaysia Airlines, a readus in discutie controversata vanzare a navelor Mistral franceze catre Rusia. Franta "risca sa se umple de ridicol" daca va merge pana la capat cu vanzarea navelor de razboi catre Moscova, comenteaza EUObserver.