Estonia si Rusia s-au acuzat reciproc, vineri, dupa ce un presupus agent estonian a fost retinut la granita dintre cele doua tari, relateaza agentia germana DPA, citata de Agerpres.

Ministerul de Externe estonian a anuntat ca l-a convocat pe ambasadorul rus Iuri Merzliakov dupa ce "indivizi necunoscuti din Rusia" au rapit un ofiter estonian in apropierea unui punct de la granita cu Rusia.

Serviciul Federal rus de Securitate (FSB, fost KGB) sustine insa ca paza de frontiera rusa, subordonata FSB, a dejucat o operatiune de spionaj in urma careia a fost retinut un agent estonian pe teritoriul Rusiei. Agentul, identificat ca fiind Eston Kohver, avea asupra lui o arma, echipament de interceptare a comunicatiilor si 5.000 de euro (6.475 dolari), a indicat biroul de presa al FSB.

Directorul Serviciului de securitate estonian, Arnold Sinisalu, a declarat insa ca, in urma analizarii situatiei, nu a fost identificata nicio trecere ilegala a frontierei cu Rusia. El a calificat incidentul drept unul "obisnuit" si a apreciat ca nu este motivat politic.

Totusi, ministrul de externe estonian Urmas Paet a calificat incidentul ca "foarte ingrijorator" si a afirmat ca Ambasada Estoniei la Moscova discuta acest subiect cu Ministerul rus de Externe. Guvernul de la Tallinn spera "sa primeasca tot ajutorul si cooperarea necesara din partea Rusiei in solutionarea acestui caz si cetateanul estonian sa fie adus in tara lui", a adaugat Urmas Paet.