Rusia a trimis sambata sase nave cu personal si echipament catre o baza militara datand din perioada sovietica in Oceanul Arctic, pe care o va redeschide pentru a isi intari prezenta in regiune, relateaza agentiile rusesti, potrivit AFP.

Moscova este pe cale sa isi intareasca prezenta militara in aceasta regiune bogata in hidrocarburi, ravnita si de alte tari precum Canada si Norvegia.

Presedintele Vladimir Putina ordonat in septembrie 2013 redeschiderea acestei baze situate in arhipelagul insulelor Noua Siberie din Arctic, abandonata in 1993.

El a justificat atuni aceasta decizie prin necesitatea de a putea supraveghea ruta maritima din nord, un proiect strategic menit sa joace un rol tot mai important in schimburile internationale.

Flota, care a parasit sambata portul Severomorsk, in nordul Rusiei, include doua nave de debarcare ce vor fi insotite de mai multe spargatoare de gheata, a anuntat un purtator de cuvant al regiunii militare Vest, Vadim Serga, pentru agentia Itar-Tass.

"Misiunea principala a acestei expeditii, asigurata de vapoare ale Flotei Nordului in Oceanul Arctic, consta in furnizarea de personal si material pentru primul detasament care va ocupa din acest an noua baza permanenta de pe Insulele Noua Siberie", a precizat comandantul Flotei Nordului, amiralul Vladimir Korolev.

In septembrie, un detasament de nave militare rusesti, condus de crucisatorul cu propulsie nucleara Piotr Veliki (Petru cel Mare), a adus un prim transport cu material si echipamente pentru reconstruirea bazei si a aerodromului sau, intr-o regiune unde temperaturile pot ajunge pana la minus 50 de grade Celsius.