Consiliul ucrainean pentru Securitate Nationala si Aparare (SNBO) constata o "intensificare a tirurilor efectuate din Rusia" cu lansatoare de rachete de tip Grad si de tip BM-30 Smerci (Tornado) asupra Ucrainei, a declarat purtatorul de cuvant al armatei, Andrei Lisenko, citat de agentia UNIAN.

"Constatam ca activitatea rebelilor si militarilor rusi in zona unde se desfasoara operatiunea antiterorista nu s-a redus. Totodata, numarul de tiruri lansate (spre Ucraina) de pe teritoriul Rusiei a crescut considerabil", a afirmat Lisenko joi seara, citeaza Mediafax.

"Astfel, cu ajutorul lansatoarelor Smerci au fost atacate pozitii ale armatei ucrainene in apropiere de localitatile Vesiolaia Gora, Valuiskoe, Dmitrovka si Pobeda, situate in nordul regiunii Lugansk", a precizat el.

Potrivit purtatorului de cuvant, mai multe pozitii ale armatei au fost atacate cu ajutorul sistemelor Grad in apropierea satelelor Krasnaia Talovka si Debaltevo.

Presedintele ucrainean Petro Porosenko a anuntat joi, in cursul summitului NATO, ca un acord asupra unui armistitiu urmeaza sa fie semnat vineri cu rebelii din estul Ucrainei.

"Grupul de contact" alcatuit din reprezentanti ai Kievului, Moscovei si OSCE urmeaza sa se intalneasca vineri, cu rebeli, in capitala belarusa, la ora locala 14.00 (14.00, ora Romaniei).

Liderii separatisti s-au declarat pregatiti sa ordone aceasta incetare a focului inca de vineri la pranz, in cazul in care planul este semnat la Minsk.