Deputati rusi din cadrul Partidului Liberal-Democrat (LDPR) vor sa depuna plangeri impotriva Kievului in tribunale internationale cu scopul de a cere despagubiri in valoare de un miliard de dolari pentru "tiruri" asupra regiunii Rostov, relateaza ziarul rus Izvestia, in editia electronica de vineri, citeaza Mediafax.

Deputatul Roman Hudiakov s-a adresat catre seful Comitetului rus de Ancheta, Aleksandr Bastirkin, cu rugamintea de a-i pune la dispozitie toate documentele privind "atacurile efectuate de pe teritoriul Ucrainei" asupra Rusiei si daunele provocate de aceste tiruri.

"Teritoriul nostru este vizat de tiruri in mod regulat. Ele s-au soldat pana in prezent cu mai multi morti si raniti, au provocat daune materiale semnificative. Statul vecin trebuie sa raspunda pentru aceste crime, iar comunitatea internationala sa le denunte. Avem motive sa credem ca tirurile au fost lansate in mod intentionat" asupra teritoriului rus, a declarat Hudiakov, potrivit publicatiei Izvestia.

In opinia deputatului, suma in valoare de un miliard de dolari este "adecvata", luand in considerare "numarul de victime in urma atacurilor".

"Acesti bani trebuie sa fie o compensatie pentru cetatenii rusi afectati in urma activitatilor Kievului", a declarat Hudiakov.

La randul sau, Consiliul ucrainean pentru Securitate Nationala si Aparare (SNBO) a denuntat joi seara o "intensificare a tirurilor efectuate din Rusia" cu lansatoare de rachete de tip Grad si de tip BM-30 Smerci (Tornado) asupra Ucrainei, potrivit purtatorului de cuvant al armatei, Andrei Lisenko, citat de agentia UNIAN.

"Constatam ca activitatea rebelilor si militarilor rusi in zona unde se desfasoara operatiunea antiterorista nu s-a redus. Totodata, numarul de tiruri lansate (spre Ucraina) de pe teritoriul Rusiei a crescut considerabil", a afirmat Lisenko joi seara.

Aceste acuzatii intervin in contextul unui posibil armistitiu care ar putea fi semnat vineri, la Minsk, intre autoritatile de la Kiev si insurgenti.

"Grupul de contact" alcatuit din reprezentanti ai Kievului, Moscovei si OSCE urmeaza sa se intalneasca vineri, cu rebeli, in capitala belarusa, la ora locala 14.00 (14.00, ora Romaniei).