Epidemia de Ebola care a lovit Africa de Vest a provocat peste 1900 de morti din 3500 de cazuri confirmate, a declarat directorul executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, Margaret Chan. "Potrivit ulitmului bilant din aceasta saptamana, raportam 3500 de cazuri confirmate in Guineea, Sierra Leone si Liberia, si mai mult de 1900 de decese", a afirmat Chan, adaugand ca "epidemia a progresat", relateaza AFP.

Aceasta ultima cifra reprezinta o accelerare brusca a mortalitatii fata de saptamana trecuta, cand OMS a raportat 1552 de decese din 3069 de cazuri confirmate.

Numarul mortilor, provocat de aceasta epidemie, este fara precedent de la aparitia virusului in 1976, depasind numarul total de decese al focarelor anterioare.

In timpul unei conferinte de presa, Dr. Margaret Chan a explicat ca speranta este ca raspandirea bolii sa poata fi oprita in 6-9 luni, datorita raspunsului international.

"In cele trei tari in care epidemia de Ebola este cea mai grava (Guiness, Liberia si Sierra Leone), organizatia internationala vrea sa inverseze tendinta infectiei in termen de trei luni", a adaugat aceasta.

"Cu un raspuns international coordonat, mobilizare de fonduri si sosirea expertilor tehnici, speram sa stopam raspandirea intre sase si noua luni", a zis Chan.

In ceea ce priveste Senegalul si Republica Democrata Congo, care se confrunta cu cazuri izolate de Ebola, "vrem sa stopam raspandirea localizata in opt saptamani", a precizat Chan

Aceste cazuri nu au nicio legatura cu epidemia care a provocat ravagii in cele trei tari din Africa de Vest si in mai mica masura in Nigeria.