Doua sute de parasutisti americani vor participa, in septembrie, la un exercitiu militar international in Ucraina, tara a carei parte estica este cuprinsa de o miscare insurgenta separatista pro-rusa, a anuntat miercuri Pentagonul, citat de AFP.

Este vorba despre parasutistii brigazii aeropurtate de lupta 173, amplasata in Italia, a precizat colonelul Steven Warren, purtator de cuvant al Pentagonului, cu o zi inainte de deschiderea summitului NATO din Tara Galilor.

"Este un exercitiu de mentinere a pacii", a declarat acesta.

Fortele navale americane vor participa la un alt exercitiu care se va derula saptamana viitoare in Marea Neagra, alaturi de efective ucrainene, a subliniat colonelul Warren.

Este pentru prima oara cand trupe americane vor fi trimise in aceasta tara, de la inceputul crizei dintre Kiev si separatistii pro-rusi.

Washingtonul si tarile europene au impus o serie de sanctiuni impotriva Moscovei, acuzata ca a incalcat integritatea teritoriala a Ucrainei alimentand cu trupe si material militar insurgentii.

Dar, asa cum a amintit miercuri secretarul american al Apararii Chuck Hagel la CNN: "Nu vom merge pana la confruntare militara cu Rusia".

Exercitiul militar, anuntat initial de ministerul polonez al Apararii, se va derula in perioada 13 - 26 septembrie la Yavoriv, la circa 60 kilometri de Lvov.

Manevrele "Rapid Trident 14", prevazute de mult, se vor derula in cooperare cu soldati polonezi, romani, moldoveni, bulgari, spaniol, estonieni, britanici, germani, lituanieni si norvegieni.