Embargoul Rusiei asupra importurilor de alimente din Europa, ca parte a raspunsului sau la sanctiunile economice ale Uniunii Europene din cauza crizei din Ucraina, ar putea costa UE 5 miliarde de euro pe an, conform unui document intern al Uniunii obtinut de Reuters.

Rusia, a doua cea mai mare piata de alimente a UE dupa Statele Unite, a impus interdictia de un an incepand din 6 august pentru mportul de fructe si legume din Europa, produse lactate si carne.

Sunt vizate tarile care au impus sanctiuni Rusiei in contextul crizei din Ucraina. Sunt supuse embargoului SUA, tarile UE, Canada, Australia si Norvegia. Exceptie de la embargo face Elvetia pentru ca nu a participat la sanctiunile impuse de occidentali Rusiei dupa anexarea Crimeei.

Germania, care a avut un rol important la decizia UE de a impune sanctiuni Rusiei, este, de asemenea, afactata fiind unul dintre cei mai mari exportatori de carne si produse lactate ai blocului.

Si alti mari exportatori de fructe si legume, precum Polonia si Olanda, resimt puternic impactul embargoului. Comisia Europeana cauta modalitati de a-i despagubi pe fermieri sau de a gasi noi piete de desfacere a produselor alimentare.

Ministrii Agriculturii din tarile UE se intrunesc vineri la Bruxelles pentru a discuta despre raspunsul Uniunii la embargoul rus.