Proiectul de dezvoltare a unor unitati de reactie in cadrul NATO ca raspuns la criza ucraineana ar urma sa coste "cateva sute de milioane de euro" pe an, a apreciat miercuri un general din cadrul Aliantei Nord-Atlantice, apreciind ca este vorba despre pretul unei "Aparari credibile", relateaza AFP, citat de Mediafax.

"Mentinerea oamenilor in alerta are un cost, dar daca ne organizam intr-adevar bine, iar aceste forte sunt bine pregatite, este vorba despre o investitie (...) care va fi rentabilizata foarte rapid, in masura in care vom fi mai eficienti", a declarat generalul Jean-Paul Palomeros, care conduce unul dintre cele doua comandamente strategice ale NATO de la Norfolk, in Statele Unite.

"Este pretul de platit pentru a avea o Aparare si o Alianta credibila", a adaugat comandantul suprem al Aliantei Nord-Atlantice insarcinat cu transformarea, intr-un interviu pentru AFP.

"Nu sunt cifre colosale daca le raportam la bugetele globale ale statelor membre ale Aliantei" Nord-Atlantice si nu pot fi comparate cu investitii foarte mari in Aparare, a apreciat el.

Cu titlul de exemplu, Statele Unite, care asigura trei sferturi din finantarea NATO, au cheltuit in 2013 aproximativ 640 de miliarde de dolari in acest domeniu.

Cei 28 de sefi de stat si de guverne din cadrul NATO urmeaza sa decida la summitul din Tara Galilor, joi si vineri, sa creeze, in cadrul Fortei de reactie rapida a NATO, unitati capabile sa se mobilizeze in cateva zile in cazul in care izbucneste o criza.

Acest plan de reactie (Readiness Action Plan, RAP) ar putea sa fie operational "pana la sfarsitul anului", a estimat generalul Palomeros.

"Este necesar sa fie sustinut financiar, dar si in timp, deoarece nu este suficient sa fie reactiv o luna, doua luni, sase luni... Incepand din momentul in care NATO a decis sa detina aceste capacitati, este necesar sa le detina pe termen foarte lung", a apreciat el.

Notand ca occidentalii se confrunta cu "amenintari proteiforme", generalul a apreciat ca "raspunsul este foarte clar, in primul rand al unor forte credibile, bine antrenate, bine echipate, modernizate". Insa sunt necesare "de asemena forte care pot fi utilizate foarte suplu si foarte reactive, iar aceasta este lectia pe care am invatat-o din istoria foarte recenta, din crizele actuale (...), lumea merge foarte repede: am vazut acest lucru in criza ucraineana si o vedem in sud, in special in Irak".