Anuntarea miercuri a unui armistitiu iminent in estul Ucrainei intervine intr-un moment oportun atat pentru Kiev, cat si pentru Moscova, armata ucraineana fiind incapabila sa inabuse rebeliunea prorusa, in timp ce Rusia cauta sa evite noi sanctiuni occidentale, potrivit unor experti, relateaza AFP, citat de Mediafax.

Presedintele ucrainean Petro Porosenko a anuntat ca s-a pus de acord cu omologul sau rus Vladimir Putin asupra unui "regim de armistitiu", dupa conversatia telefonica pe care au purtat-o miercuri, cu o zi inaintea unui summit NATO care urmeaza sa formuleze un raspuns la "agresiunea rusa" in Ucraina, Uniunea Europeana (UE) dand la randul ei un ultimatum Rusiei pana la sfarsitul saptamanii sa schimbe directia, sub amenintarea unor noi sanctiuni.

Acuzat de catre Occident ca-i sustine pe separatisti si ca a mobilizat in ultimele zile trupe in Ucraina, Kremlinul a subliniat ca nu este "parte implicata in conflict" si ca nu poate, deci, sa discute despre un armistitiu.

Insa cel mai puternic om din Rusia a prezentat, ulterior, un plan in sapte puncte de solutionare a crizei din Ucraina, afirmand ca spera sa se ajunga la un "acord final" intre Kiev si rebelii prorusi vineri. Acestia din urma au sugerat ca sunt pregatiti sa puna capat actiunilor militare, daca armata ucraineana se retrage din localitatile din regiune.

"Acest lucru aduce in mod straniu cu o manevra de contracarare a sanctiunilor europene", scria miercuri Holger Schmieding, economistul-sef al bancii germane Berenberg Bank, cu sediul la Londra.

"In trecut, Rusia nu si-a respectat angajamentele (...), insa in fata unui raspuns mai dur din partea occidentalilor exista o slaba speranta ca Putin sa se opreasca si ca acest conflict sa devina un conflict inghetat", a adaugat el.

- "Trebuie ca oamenii sa nu mai fie ucisi"

Un armistitiu provizoriu a fost proclamat sub presiunea lui Vladimir Putin si Occidentului si a fost acceptat de catre rebeli la sfarsitul lui iunie. El a fost prost perceput de catre opinia publica ucraineana, din cauza numarului mare de militari ucisi in aceasta perioada.

Dupa o serie de succese militare, fortele ucrainene au pierdut teren, in ultimele zile, si au pierdut cel putin 87 oameni intr-o batalie pentru orasul strategic Ilovaisk, unde au fost incercuite si au luptat cu "forte rusesti", afirma ele.

Moscova dezminte orice implicare in conflict, insa in Rusia se multiplica marturii ale rudelor unor militari rusi ucisi sau raniti in Ucraina.

"Trebuie ca oamenii sa nu mai fie ucisi", a rezumat miercuri presedintele ucrainean, conflictul soldandu-se deja cu 2.600 de morti in mai putin de cinci luni.

"In prezent ne aflam in situatia in care toate partile ar putea sa accepte incetarea ostilitatilor", analizeaza Oleksandr Susko, directorul Institutului pentru Cooperare Eurasiatica de la Kiev.

Este "imposibil" ca Ucraina, asa cum stau lucrurile in prezent, sa-i goneasca pe separatistii din est, iar armistitiul este "un compromis pe care-l putem accepta si care corespunde intereselor nationale", subliniaza el.

Tara si-a relansat proiectul de aderare la NATO si a cerut ca un "ajutor practic" sa fie decis la summitul de joi si vineri din Marea Britanie, insa optiunile sunt foarte limitate, potrivit unor experti. Uniunea Europeana (UE) a respins deja cererea Kievului de a-i furniza armament.

- Putin in pozitie de forta

In ceea ce-i priveste pe rusi, ei se afla intr-o pozitie de forta. "Trupele lor au reusit sa extinda teritoriul controlat in Ucraina, sa ocupe pozitii in zona de coasta si ameninta portul strategic Mariupol (de la Marrea Azov). Acestea sunt pozitii foarte puternice inaintea unor negocieri", adauga Oleksandr Susko.

Totodata Putin "plateste scump pentru politica pe care o duce in Donbas si poate accepta o anumita dezescaladare in aceasta etapa", noteaza expertul ucrainean, adaugand ca se indoieste ca armistitiul va fi respectat, in cazul in care se va ajunge la un armistitiu.

De aceeasi parere este si expertul ucrainean Vasil Filipciuk de la Centrul International pentru Analize Strategice de la Kiev.

"Dupa interventia militarilor sai in Ucraina, Putin nu are nevoie de un ragaz, ci Ucraina. Il putem invinge pe Putin doar prin forta, dar Ucraina nu are mijloacele", subliniaza el.

"Timpul este de partea lui Putin", subliniaza expertul rus Nikolai Petrov. "El ia initiativa, pentru ca se afla intr-o pozitie de forta. Kievul si Occidentul nu au alta optiune decat sa accepte aceste propuneri odata cu apropierea iernii", cand operatiunile sunt mai dificil de desfasurat.