Fortele responsabile cu arsenalul nuclear strategic al Rusiei vor efectua, luna aceasta, exercitii militare de amploare, la care vor participa peste 4.000 de soldati, a anuntat miercuri Ministerul rus al Apararii, in contextul intensificarii tensiunilor cu NATO din cauza crizei ucrainene, scrie Reuters.

Intr-un anunt facut cu o zi inainte de inceperea summitului NATO din Tara Galilor, ministerul rus, citat de agentia de presa RIA Novosti, a precizat ca exercitiile se vor desfasura in regiunea Altai, situata in partea central-sudica a Rusiei, si vor include de asemenea aproximativ 400 de unitati tehnice si o ampla utilizare a fortei aeriene.

Agentia il citeaza pe Dmitry Andreyev, un maior in cadrul fortelor de rachete strategice, declarand ca trupele se vor antrena pentru contracararea unitatilor neregulate si a armelor de inalta precizie, precum si pentru "efectuarea de misiuni de lupta in conditii de bruiaj radioelectronic activ si actiuni inamice intensive, in zonele in care sunt desfasurate trupe".

El a mentionat ca fortele inamice vor fi reprezentate in cadrul exercitiilor de unitatile spetsnaz (trupe speciale).

Interceptoare supersonice MiG-31 si avioane de recunoastere Su-24MR vor lua de asemenea parte, a mai spus Andreyev, afirmand ca amploarea fortei aeriene implicate este una fara precedent pentru exercitii de acest tip.

Atat Rusia, cat si NATO si-au intensificat manevrele militare de la izbucnirea conflictului in Ucraina intre fortele guvernamentale si separatistii pro-rusi din estul tarii.

Un consilier pe probleme de securitate de la Kremlin a declarat marti ca Rusia isi va adapta doctrina militara tinand cont de aparitia unor "noi amenintari si, mai ales, de consolidarea prezentei NATO" la frontierele sale.

Miercuri a fost anuntat, de catre Ministerul polonez al Apararii, si un exercitiu militar international in vestul Ucrainei, intre 13 - 26 septembrie, cu participarea soldatilor din 12 tari, intre care si SUA si Romania.