Statele europene ar putea sa nu mai aiba dreptul sa achizitioneze obligatiuni emise de statul rus, in cadrul pachetului suplimentar de actiuni negociat de europeni ca raspuns la implicarea accentuata a Rusiei in criza ucraineana, potrivit unor surse europene citate de Reuters.

Cancelarul german Angela Merkel a afirmat luni ca actiunile Moscovei in Ucraina nu trebuie sa ramana fara raspuns, chiar daca acestea vor afecta si economica germana, puternic dependenta de importurile de gaz natural rusesc.

"Am afirmat ca aceasta (sanctiunile) pot avea un impact, si pentru companiile germane. Dar trebuie sa spun de asemenea ca exista un impact atunci cand muti granitele in Europa si ataci alte tari cu trupele tale", a spus cancelarul, intr-o conferinta de presa la Berlin.

Liderii europeni au cerut executivului european sa pregateasca sanctiuni suplimentare, in termen de o saptamana.

"Am auzit ca o interzicere a achizitiei de obligatiuni rusesti ar putea fi in viitorul pachet", a declarat un oficial european, familiarizat cu negocierile.

Restrictii mai dure in privinta tehnologiilor cu dubla utilizare, civila si militara, si a echipamentului avansat de extractie in domeniul energetic ar putea fi aplicate.

O prima intalnire a avut loc luni, dar nu se asteapta decizii imediate. O noua intalnire va avea loc miercuri.

Liderii europeni au afirmat ca sanctiunile vor trebui sa vizeze "fiecare persoana si institutie care are legaturi cu gruparile separatiste din Donbass", regiunea industriala din estul Ucrainei unde separatistii sunt foarte activi.

O serie de tari europene puternic dependente de gazul rusesc, din care fac parte Cehia, Slovacia si Austria, se opun unor noi sanctiuni, pentru care este nevoie de un acord unanim.

"Consider sanctiunile fara insemnatate si contraproductive", afirmase duminica premierul slovac Robert Fico, care si-a rezervat dreptul de veto.

Diplomatii europeni au afirmat ca directia principala a noilor sanctiuni va fi una financiara, deoarece va lovi mai degraba in guvern decat in cetateni. Aceasta actiune ar putea fi coordonata cu Statele Unite, ale caror masuri s-au concentrat pe sectorul financiar.

Interdicitia de a achizitiona obligatiuni de stat ar putea insa sa nu aiba un efect imediat asupra Rusiei, avand in vedere necesitatile limitate de finantare ale Moscovei. Cu venituri imense din exporturile de gaz si petrol, Rusia a anulat mai multe emisiuni interne de obligatiuni dupa ce conflictul din Ucraina a majorat sensibil costurile de finantare.

Pentru acest an, Rusia nu are in vedere emisiuni pe pietele externe. O emisiune era anuntata in 2015, in valoare de 7 miliarde de dolari, dar ministerul rus de Finante a anuntat ca acest imprumut s-ar putea sa nu mai fie necesar.

Riscul de a interzice achizitia de obligatiuni rusesti consta in faptul ca Moscova ar putea riposta renuntand la obligatiunile europene pe care le detine, si unde exista pozitii importante.

Noul pachet ar putea include interdictia exporturilor de tehnologii avansate pentru extragerea gazelor, a precizat un alt diplomat european.

"Are sens sa vizezi tehnologii de extractie high-tech atunci cand se discuta posibilitatea unor noi sanctiuni impotriva Rusiei, avand in vedere ca acest lucru va avea un impact asupra proiectului gazeifer semnat cu China", a explicat acest diplomat.

Rusia a semnat un acord cu China in valoare de 400 de miliarde de dolari in mai si a inceput constructia unuia dintre cele mai mari gazoducte din lume, pentru a livra gazele. Unul dintre scopurile acestui acord este reducerea dependentei Rusiei de consumatorii europeni.