Pe internet circula un videoclip cu militari ucraineni umiliti dupa ce au fost prizonieri de separatistii pro-rusi. De asemenea, BBC prezinta cazul unei activiste pro-ucrainene care a fost umilita in public in centrul Donetskului, dupa ce a fost acuzata ca a spionat in favoarea armatei ucrainene.

Activista pro-ucraineanaFoto: Captura YouTube

Soldatii sunt dezbracati de camasi si tinuti in soare, iar la minutul 7 sunt pusi sa sara in sus in timp ce separatistii pro-rusi trag cu armele in aer si le striga "pederasti".

BBC News relateaza cazul unei activiste pro-ucrainene care a suferit cateva ore de umilinta publica in centrul Donetskului.

Irina Dovgan, in varsta de 52 de ani, a fost eliberata cu ajutorul ziaristilor straini.

Aceasta locuia in Yasinuvata, o localitate in imediata apropiere de Donetsk, si conducea un salon de infrumusetare inainte de razboi.

Dupa debutul conflictului, a decis sa ajute armata ucraineana. A strans bani de la localnici si a furnizat alimente si medicamente unei unitati armate care stationa in regiune.

Intr-o zi, s-a decis sa fotografieze alimentele cu tableta, pentru a arata donatorilor pe ce cheltuieste banii.

"Asta a fost greseala mea. Cineva a aflat ce faceam si a informat separatistii", a declarat ea, intervievata de BBC in timp ce parasea zona rebela.

"M-au batut, m-au amenintat si m-au torturat, au tras cu pistoalele langa urechile mele, asa ca in cea mai mare parte nu mai aud, m-au pus sa strig Sieg Heil. M-au amenintat ca ma violeaza in cele mai sadice moduri cu putiinta pe care mi le-au descris in detaliu. Ma taram pe podea, implorandu-i sa ma impuste", a povestit ea.

"M-au infasurat intr-un steag ucrainean si au atarnat un afis de gatul meu pe care scria 'Ea ne ucide copii'. Si m-au dus in centrul Donetskului".

Acolo a fost tinuta trei ore, pazita de luptatori din Osetia. De fiecare data cand era pe punctul de a se prabusi, era lovita de acestia.

Rebelii o acuzau pe Irina ca furniza armatei ucrainene informatii despre tintele din Donetsk, o acuzatie grava intr-un oras in care casele multor locuitori au fost atinse de tiruri de artilerie.

"Trecatorii erau curiosi. Oamenii veneau cu masini dragute, se asezau langa mine si faceau poze. Tinerii veneau cu prietenele lor. Barbatii nu ma loveau, dar femeile locale erau foarte rele. O batrana m-a lovit in cap si peste umeri cu bastonul".

Femeia a fost salvata de niste fotografi straini. Acestia au facut cateva fotografii cu care s-au dus la comandantul batalionului Vostok, Alexandr Hodakovsky.

Acesta, un fost militar, a precizat ca nu stia de incident si s-a declarat revoltat de cruzimea subordonatilor sai.

Irina a fost eliberata si i s-au prezentat scuze, dupa care a fugit spre estul Ucrainei.