Autoritatile islandeze au ridicat din nou, duminica, la rosu, cel mai inalt nivel, alerta aviatica din cauza unei noi eruptii a vulcanului Bardarbunga, anunta Reuters si EFE, potrivit Agerpres. Eruptia s-a produs in zorii zilei, printr-o noua falie formata in ghetarul Vatnajokull, sub care se afla vulcanul. Institutul Meteorologic din Islanda, care monitorizeaza si activitatea vulcanica, a informat ca fenomenul a avut loc in zona Holuhraun, in care vinerea trecuta s-a inregistrat o alta eruptie din cauza careia s-a instituit, pentru cateva ore, un cod rosu de alerta aviatica.

"Actuala fisura prin care se produce eruptia este putin mai mare decat cea de vineri', a declarat, Armann Hoskuldsson, geolog de la Universitatea din Islanda, care lucreaza in zona afectata. 'Cantitatea de lava este mai mare si sunt mai multe fisuri in calota de gheata", a mai spus specialistul.

In 2010, eruptia vulcanului de sub ghetarul Eyjafjallajokull din Islanda a perturbat transportul aerian timp de mai multe saptamani. Norul de cenusa vulcanica format atunci a dus la cea mai ampla operatiune de inchidere a spatiului aerian din Europa pe timp de pace, cu o durata de peste o luna, fiind anulate mai bine de 100.000 de zboruri si afectand opt milioane de pasageri.