Sapte state membre ale Aliantei Nord Atlantice vor crea o forta de interventie rapida, formata din cel putin 10.000 de membri, o masura de consolida capacitatea de aparare a NATO ca raspuns la interventiile Rusiei in Ucraina, relateaza Financial Times, potrivit Reuters.

Scopul este crearea unei forte multilaterale, cu capacitate de mobilizare rapida, dar care sa fie folosita si pentru exercitiile obisnuite. Divizia britanica din cadrul fortei de interventie rapida ar urma sa includa atat unitati aeriene si navale, precum si trupe la sol, arata publicatia citata.

Cele 7 tari sunt Marea Britanie, Danemarca, Lituania, Letonia, Estonia, Norvegia si Olanda. Se pare ca si Canada si-a exprimat dorinta de a fi implicata in operatiuni.

Premierul britanic david Cameron ar urma sa anunte saptamana viitoare, in contextul summit-ului NATO din Wales din 4-5 septembrie, crearea acestei forte de interventie rapida.

Dupa anexarea Crimeei de catre Rusia in luna martie, membrii NATO au luat cateva masuri pe termen scurt pentru a consolida securiatea aliatilor din estul Europei ingrijorati de noua atitudine internationala a Rusiei.

In cadrul summit-ului de saptamana viitoare, presedintele Barack Obama si alti lideri NATO urmeaza sa se puna de acord asupra unui plan pe termen lung pentru consolidarea flancului estic al aliantei.

Un element al planului va fi reorganizarea forei actuale de interventie rapida a NATO astfel incat unele unitati sa aiba capacitatea de raspunde la o criza in decurs de cateva zile, au declarat diplomati NATO.